Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Chalmers kvar på Lindholmen

Utbildning: Chalmers stannar kvar på Lindholmen. Delar av forskningen och utbildningen i Johanneberg flyttas dit. Men finansieringen är inte klar.
Chalmers styrelse beslutade som väntat att fortsätta satsningen på Lindholmen - så som avgående rektorn Jan-Eric Sundgren har lagt mycket kraft på att förankra det senaste halvåret.
Lindholmen skall bli ett komplett campus med grundutbildning, forskarutbildning och forskning. Det är ett kontroversiellt beslut på Chalmers. Många ser Lindholmen som en gökunge som drar ekonomiska resurser från högskolans verksamhet i Johanneberg.
Jan-Eric Sundgren håller med om de ekonomiska argumenten.
- Hade vi bara tänkt ekonomiskt på kort sikt skulle vi i stället trängt ihop oss så mycket som möjligt på Johannebergsområdet. Men skall man leda ett universitet måste man ha en vidare horisont. Det här är ett långsiktigt beslut att vara med och dra nytta av den stora kompetens som byggs upp på Lindholmen, säger han.
Chalmers Lindholmen profileras nu inom fem områden som har beröringspunkter med varandra och som kan kopplas till de näringslivssatsningar som ligger på Norra älvstranden: fordonssäkerhet, tillämpad it, logistik och transport, sjöfart och marin teknik samt design.
Det innebär bland annat att all forskning kring fordonssäkerhet koncentreras till Lindholmen. Flera forskargrupper kommer att flyttas dit från Johanneberg. Sådana förslag har inte varit populära på Chalmers i den diskussion som föregått beslutet.
Men det kommer också att gå flyttlass åt andra hållet. Det handlar om cirka 300 jobb och studieplatser inom bland annat byggingenjörsprogrammet.
De skall ersättas av två civilingenjörsprogram alternativt flera mastersprogram på Lindholmen hösten 2007. Vilka är fortfarande oklart.
Det gäller även mycket annat i beslutet. Den stora frågan är hur satsningen skall betalas.
Chalmers satsar 10-20 miljoner på åtgärder för att göra studiemiljön på Lindholmen acceptabel, och ställer sitt hopp till att Göteborgs stad och andra intressenter skall förbättra infrastrukturen runt om högskolan. Men det finns inga pengar för att bygga nya lokaler.
Dessutom behövs det nya stora ekonomiska resurser för att genomföra planerna på de specialiserade studie- och forskningsprogrammen.
Jan-Eric Sundgren uppskattar att Chalmers måste hitta extern finansiering på uppemot 50 miljoner årligen under en tioårsperiod. Han är optimistisk om en lösning.
- Jag skall inte sticka under stol med att det fattas pengar. Men vi håller redan på att säkra finansieringen för fordonssäkerhet med hjälp av näringslivet och Vinnova. Det blir svårast att ta fram pengar till designområdet, säger han.
Mest läst