Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Chalmers gör jättehopp i rankningslista

Chalmers klättrar från plats 175 till 132 på den tunga rankningslistan QS World university ranking, som släpptes natten till tisdagen. - Det känns fantastiskt kul! säger Mats Viberg, prorektor.

Bakom jätteklivet uppåt i rankningen ligger både en stor förändring i QS mätmetoder och en faktisk kvalitetsförbättring på Chalmers, enligt prorektor Mats Viberg.

- Omkring hälften kan jag tänka mig beror på mätmetodsomläggningen, resten hade vi fått ändå. Förra året klättrade vi från plats 200 till 175, så trenden ser bra ut, säger han.

Förändringen i mätmetoden gäller vetenskaplig citering. Från och med i år tar QS hänsyn till att publiceringsmönstret ser olika ut inom olika discipliner. Den nya metoden gynnar universitet som är starka inom humaniora och konst, samt dem med stark teknisk och tillämpad forskning.

- Chalmers är ju en teknisk fakultet och vi tycker att vi har missgynnats tidigare, nu tycker vi att det är mer rättvist, säger Mats Viberg.

De faktiskt förbättringarna på Chalmers har skett inom flera områden.

- Vi har blivit mycket starkare inom citeringar. Vi har också förbättrat oss när det gäller lärartäthet och internationell rekrytering. Vår starkaste gren har dock alltid varit industrins bedömning av våra studenter, men där var det ingen större förändring i år.

Rankning av universitet har länge varit stort i USA och är på uppåtgående i Europa. QS är ett av de internationella mätföretag vars rankningar har störst genomslag. Mats Viberg intygar att universiteten anstränger sig för att få bra placeringar på de största listorna.

Hur viktiga är de här rankningslistorna?

- Det är svårbedömt, men det vi vet är att studenter som söker sig till oss från andra länder tittar på listorna. Samma sak gäller arbetsgivare internationellt.

Trots hoppet uppåt ligger Chalmers kvar på fjärde plats bland svenska universitet, efter Uppsala, Lund och KTH i Stockholm.

Finns chans att avancera framöver?

- Chans finns det väl alltid. Även KTH avancerar, men vi knappar in på dem. Det är en sporre, samtidigt som det är alldeles utmärkt att det går bra för fler svenska universitet.

Läs mer om Chalmers placeringar i olika rankningar på Chalmers.se.

Läs också: Två svenska högskolor i topp 100

QS World university ranking omfattar cirka 700 universitet och baseras till hälften på subjektiva data som bygger på enkätsvar. QS gjorde sin allra första rankning av världens lärosäten 2004, då på uppdrag av nuvarande konkurrenten Times Higher Education. Då hamnade Chalmers på plats 110. Årets placering är Chalmers högsta sedan dess. Mätmetoderna har förändrats flera gånger, så resultaten är inte helt jämförbara över tid. (Källa: Chalmers)

Mest läst