Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ceviche med rökig sötpotatispuré

Mycket, mycket delikat liten förrätt att bjuda gästerna på i helgen. Den rökiga chilin gifter sig finfint med sötpotatisens sötma.

4 portioner, 1 timme

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Puré:

cirka 300 g sötpotatis

rapsolja

flingsalt

2 cm färsk ingefära

1 tvättad lime

cirka 1 tsk chipotlepaste (finns i tacohyllan)

Ceviche:

150 g färsk vit fiskfilé, t ex kolja, sej, torsk, hälleflundra (odlad)

150 g färsk laxfilé, gärna Salmalax

1/2 rödlök

1 röd chili

3/4 dl färskpressad limesaft

1/2 dl olivolja

salt

5 körsbärstomater

1 orange paprika

1 mogen avokado

färsk koriander

Skala och skär sötpotatisen i bitar. Lägg i en långpanna, ringla över lite rapsolja och strö på flingsalt. Baka i ugnen i cirka 30 minuter eller tills bitarna mjuknat. Låt svalna.

Skala och skär ingefäran i bitar, lägg i en matberedare tillsammans med sötpotatisen, rivet limeskal och chipotlepaste. Mixa och smaka av med salt och eventuellt lite limesaft.

Skär fisken i stora tärningar. Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg i en bunke tillsammans med urkärnad finhackad chili, limesaft, olivolja och lite salt.

Skär tomaterna i halvor, kärna ur och tärna paprika och avokado. Häll ner i bunken och blanda försiktigt. Låt stå i 15 minuter.

Fördela blandningen i fyra glas. Lägg en klick sötpotatispuré på varje. Dekorera med korianderblad.

Purén är även supergod till en grillad köttbit.

Mest läst