Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Cessna stäms för SAS-olycka

  Flygplanstillverkaren Cessna stäms inom kort i Italien för sin inblandning i olyckan på Linateflygplatsen i oktober 2001. Bakom stämningen står bland annat anhöriga till de 21 svenskar på ett SAS-plan som dog när ett Cessna-plan kom i dess väg.

  Under helgen har anhöriga till de drygt 100 passagerare som omkom vid kraschen samlats i Italien för tioårsdagen av olyckan den 8 oktober 2001.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – För oss anhöriga känns det inte som att det var så länge sedan det hände. Det här är fortfarande någonting som vi lever med varje dag, säger Anette Forsman, ordförande för den svenska anhörigföreningen.

  Totalt rörde det sig om närmare 500 anhöriga från de nordiska länderna och från Italien som var med på olika minnesaktiviteter under helgen. Bland annat besökte man själva olycksplatsen och lade ner blommor vid byggnaden som SAS-planet flög in i efter att ha slagit i ett litet Cessna-plan strax efter det att man lyft från startbanan.

  Kräver skadestånd

  Samtidigt sker en annan viktig del i de anhörigas sorgeprocess.

  – Arbetet pågår nu med att formulera stämningsansökningarna som främst de nordiska anhöriga valt att rikta mot Cessna Aircraft vid en domstol i Italien, säger advokat Urban Olson, som ingår i det internationella team av advokater som för familjernas talan.

  Ansökningarna bör vara klara inom de närmaste två månaderna, enligt Olson.

  Ställa till svars

  Den amerikanska flygplanstillverkaren anses ha skuld i olyckan eftersom det var de som hyrt in det plan och den besättning som i dimman körde ut på startbanan och hamnade mitt framför SAS-planet som precis hade lyft. Cessnan var inhyrd för en demonstrationsflygning med syfte att sälja två flygplan av samma typ.

  Frågan om bolagets skuld har tidigare prövats i amerikansk domstol som slog fast att italiensk domstol ska ta ställning till de anhörigas skadeståndskrav mot bolaget.

  – Naturligtvis kan pengar inte ersätta förlusten av en anhörig, men många av de här familjerna har förlorat en familjeförsörjare och en ekonomisk ersättning kan åtminstone göra livet lite lättare, säger Urban Olson.

  Men för Anette Forsman handlar det om mer än så:

  – Jag tycker att jag är skyldig min man och min son att alla inblandade tvingas stå till svars.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.