Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Centralamerika drabbat igen

  El Salvador, Nicaragua, Honduras, Costa Rica och södra och östra Mexiko har drabbats av Stan. Men värst är följderna i Guatemala.
  Stan är det tionde ovädret av den här magnituden i området under säsongen. Den började den 1 oktober som en ganska svag storm och klassades en kort tid som en kategori 1-orkan (på en femgradig skala).
  Men den har orsakat svåra och förödande översvämningar och omfattande ras av jord och lera i Centralamerika och södra Mexiko.
  Dödssiffrorna stiger för varje dag. De konsekvenser som Stan fått på naturen och de små oskyddade bysamhällena framför allt i västra Guatemala har redan lett till fler döda än vad orkanen Katrina gjorde i USA.
  En by har drabbats hårdare än andra: ett lerras begravde helt och hållet Panabaj i Guatemalas Sololádistrikt.
  Stan jämförs nu med orkanen Cesar-Douglas 1996, orkanen Diana 1990 och den tropiska cyklonen Mitch 1998.
  Mitch var en av de kraftigaste tropiska cykloner som någonsin observerats, med vindhastigheter på upp till 290 kilometer i timman.
  En tropisk cyklon är, enligt nätencyklopedin Wikipedia, "ett intensivt lågtryck som bildas över tropiska hav med hög vattentemperatur (minst 27 garder Celsius). Tropiska cykloner kan utvecklas till fruktansvärda oväder, de kraftigaste stormar som existerar."
  Mitch drog sakta fram över Centralamerika från den 22 oktober 1998 till den 5 November 1998. Minst 18 000 människor dödades, de flesta drunknade i floderna eller rasmassorna. 900 millimeter regn föll och tiotusentals hem skadades eller ödelades helt.
  Sverige var en av de stora bidragsgivarna i återuppbyggnaden. Ett syfte, förklarade dåvarande Sidachefen Bo Göransson, var att med hjälp till självhjälp öka befolkningens och samhällets aktiva beredskap för nya liknande påfrestningar i framtiden.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.