Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Centern vill stärka a-kassan

Dagens a-kassa stärker viljan att söka jobb, men det har skett på bekostnad av en växande otrygghet och låg anslutningsgrad. Centerpartiet vill därför höja ersättningen under de tre första arbetslösa månaderna, via höjt tak eller ersättningsnivå, skriver Annika Qarlsson (C).

Arbetslösheten kommer att öka under året. Centerpartiet ser därför med oro på den låga anslutningsgraden till a-kassan och på de låga ersättningsnivåerna. Vi är stolta över Alliansens reformer för att skapa tydligare incitament för att söka jobb. Regeringen är inne på rätt spår, men det är inte tillräckligt.

Dagens a-kassa stärker viljan att söka jobb, men det har skett på bekostnad av en växande otrygghet och låg anslutningsgrad. Centerpartiet vill därför höja ersättningen under de tre första arbetslösa månaderna, via höjt tak eller ersättningsnivå. Då ersättningen inte har höjts på tio år vill vi genomföra detta i kombination med till exempel en indexering av a-kassenivån.

A-kassan ska inte vara en permanent inkomstkälla, utan en omställningsförsäkring. Det är därför viktigt att kombinera en höjning med en snabbare avtrappning i ersättningsnivåerna och snabbare stödjande insatser än dagens. Med hjälp av en kraftigare avtrappning är det möjligt att höja a-kassan utan att det blir en stor utgift för staten.

Den ekonomiska situationen vid arbetslöshet är viktig för tryggheten på arbetsmarknaden. I Centerpartiets flexibla arbetsmarknadsmodell är a-kassan central. Den ska både uppmuntra till rörlighet och säkra tryggheten. I kombination med reformerade turordningsregler som premierar kompetens, i stället för anställningsår, och en förbättrad arbetsmarknadspolitik, kan den bidra till att fler människor får ett arbete. Trygghet skapas genom tidigt stöd i omställningen, stark grundkompetens, och vetskap om att det finns jobb att söka.

Behovet av trygghet varierar, men med vår arbetsmarknadsmodell får människor makt över sin egen situation och fler får känna tryggheten i att ha ett jobb. Med gemensamt ansvar skapar vi en tryggare arbetsmarknad – även i en turbulent tid.

Annika Qarlsson (C)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Bild - 1
Annika Qarlsson (C) arbetsmarknadspolitisk talesperson
Mest läst