Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Cecilia Andersson (C).

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Cecilia är orsaken till omvalet

  Cecilia Andersson, 37-årig centerpartist från Brämhult utanför Borås, är den direkta orsaken till omvalet 15 maj. ”Jag är minst lika förvånad som alla andra. Jag kunde aldrig tro att det skulle bli ett nytt val.”

  Det var Cecilia Andersson som skulle haft det mandat som Socialdemokraterna fick när det fattades 16 röster från ett valdistrikt i Skövde och som sedan valprövningsnämnden upphävde:

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag var inne i regionfullmäktige ett par veckor men sedan åkte jag ur när valet var färdigräknat. Jag trodde att valprövningsnämnden maximalt skulle be om ursäkt för att de gjort fel och att det skulle vara bra med det. Allra minst trodde jag att vi skulle välja regionfullmäktige en gång till. Sanningen är ju att det här egentligen är ett nyval eftersom nya grupper och partier får delta. Vi har också en helt ny egen ungdomslista den här gången. Själv står jag på samma plats som i höstas.

  Cecilia Andersson är sjukvårdspolitiker och Centerns taleskvinna i dessa frågor. Hon har en bakgrund som undersköterska och politisk sekreterare, men tror inte på en livslång karriär som politiker.

  – Definitivt inte. Jag har ingen ambition att bli regionråd utan kommer att hålla på några år till och sedan får det vara bra och då skall jag göra något annat. Jag tror inte heller på kvotering. Man kan inte göra skillnad på tjejer och killar i politiken. I det här valet har vi hela fyra kvinnor i topp på listorna och det är nästan så att vi skulle behöva kvotera åt andra hållet.

  Mest nöjd är Cecilia Andersson med att få varit med och besluta om primärvården i Västra Götaland.

  – Det är klart att man måste kunna välja själv vilken vårdcentral man skall ha. Jag tycker dessutom att vi behöver införa vårdval både inom mödrahälsovård, sjukgymnastik och öppen gynekologi. Man ska som gravid kunna välja sin egen barnmorska, men det finns inte ens något uppdrag att titta på vårdval inom mödrahälsovården.

  Cecilia Andersson reagerar också på bristen på vårdplatser inom intensivvården och hon vill ha ett snabbt beslut om vårdval inom sjukgymnastiken.

  – Det är nödvändigt att få fart på rehabfrågorna.

  Om valet den 15 maj säger hon:

  – Även om jag blev förvånad är det ju roligt att väljarna för en gångs skull kan sätta våra frågor i centrum och inte rikspolitik eller kommunpolitik. Vi får hit partiledare och ministrar, men de är tillsagda att inte komma hit och tala rikspolitik.

  Om tiden efter valet tycker hon:

  – Det är helt uteslutet för mig att samarbeta med S en gång till. Vi är brända av vad som hände i höstas. Däremot kan jag tänka mig att samarbete med Miljöpartiet. Vi har en del konflikter, bland annat i trafikfrågor, men de är inte värre än att de kan lösas.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.