Carlgren väntar het debatt om kärnkraft

ANNONS
|

–Inget parti vill avveckla kärnkraften här och nu. Därför har vi riksdagspartier ett gemensamt ansvar för säkerheten vid kärnkraftverken och för kärnavfallets slutförvaring, säger han till gp.se.

Han tillägger att om en majoritet av svenska folket röstat som hans partis linje vid kärnkraftsomröstningen för drygt 30 år sedan, då hade vi inte haft några kärnkraftverk i dag.

Men hur han tror att den inhemska kärnkraftsdebatten nu kommer att gestalta sig att skrattar han bort.

–Det kan nog du gissa lika bra som jag.

Slutförvaring

I dag kom kärnkraftsindustrin in med sin ansökan om slutförvaringen av kärnavfallet.

–Den prövning som mark- och miljödomstolen samt strålsäkerhetsmyndigheten då skall göra kommer att ta ett par år. Men vi har tidigare begärt att strålsäkerhetsmyndigheten skall utvärdera de säkerhetskrav vi hittills ställt på kärnkraftsföretagen, säger Carlgren.

ANNONS

Efter incidenterna i Forsmark 2006 och på senare tid på Ringhals, så har regeringen begärt att myndigheten skall granska om de nuvarande säkerhetskraven är tillräckliga. Man skall bland annat kontrollera den svenska tillsynsmodellen och göra nya säkerhetsbedömningar.

–Vi har utvidgat uppdraget på två områden efter händelserna i Japan, tillägger miljöministern.

De två frågorna gäller: hur klarar svenska kärnkraftsverk ett fullständigt elbortfall, vilket inträffade i Fukushima, samt hur kärnkraftsanläggningarna i Forsmark och Oskarshamn påverkar vid extremt höga vattennivåer i Östersjön?

Under nästa år skall strålsäkerhetsmyndigheten komma med sina svar.

"Ser mörkt ut"

Andreas Carlgren är mycket orolig för vad som kan hända med de fyra reaktorerna i Fukushima 1.

–Vi måste nog räkna med mycket mörka scenarier, kanske det allra värsta– en härdsmälta, säger han.

Men han tillägger att han saknar saklig grund för sin pessimism.

–Det har jag inte, men jag vet också att vi vet inte alla detaljer om det som redan inträffat. Japanska myndigheter har fullt upp med att göra akuta insatser för att motverka just att det värsta inträffar. Men vi får inte rygga för att det värsta inträffar, säger Andreas Carlgren.

ANNONS