Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Carl Bildt i nytt Twitterbråk

Inför Obamas Sverigebesök hamnade utrikesministern Carl Bildt och statsvetaren Ulf Bjereld i en skarp diskussion på Twitter. Ministern kallade bland annat Bjereld för "bitter".

Det var efter att den socialdemokratiska statsvetaren Ulf Bjereld skrivit ett blogginlägg inför president Obamas Sverigebesök som utrikesministern Carl Bildt surnade till.

På sin blogg lyfte Bjereld, som arbetar vid Göteborgs universitet, tre politiska frågor han ville att Fredrik Reinfeldt skulle ta upp med den amerikanska presidenten.

I slutet av texten kommenterade han hur mötet kommit till då USA ställt in sitt Rysslandsbesök. Något som tydligen irriterade Carl Bildt som tyckte Bjereld var osaklig och höll på att tappa all trovärdighet.

Ulf Bjereld har sin teori om varför ministern reagerade som han gjorde.

– Det väldigt viktigt att det här besöket får en hög status. Då vill han inte att det ska framstå som att Sverige råkade finnas till hands när Putin-besöket inte blev av. Han ville att det skulle vara ett besök i egen kraft som ökar Sveriges prestige och indirekt hans egen betydelse.

Diskussionen pågick under stund där de två försökte reda ut hur mötet i Stockholm egentligen kommit till. Huruvida planerna redan fanns innan Rysslandsmötet ställdes in eller om det blev en nödlösning för den amerikanska administrationen.

Ulf Bjereld hänvisade till internationella medier som Carl Bildt menade var felinformerade. Enligt utrikesministern kom inte mötet till i stället för Rysslandsbesöket utan hade diskuterats under en längre tid.

Carl Bildt var ganska skarp i tonen, har du varit med om något liknande tidigare?

– Carl Bildt har många goda sidor men har ju ibland i sociala medier och i andra sammanhang en tendens att uppfattas som snarstucken och prestigetyngd. Det tror jag låg bakom detta.

Trots bråket så tycker statsvetaren fortfarande att Carl Bildt sköter sig på sociala medier.

– Jag har alltid försvarat Carl Bildts twittrande och det gör jag fortfarande. Han har varit en föregångare inte bara i Sverige utan även internationellt.

Vem som fick sista ordet är inte helt klart men diskussionen ebbade ut något då Bildt avslutade med att skriva: "Bitter, bitter, bitter… God natt!"

Mest läst