Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Carina Liljesand, Kristdemokraterna

Hennes inbjudan till toppnamnen i kristdemokraterna att gå med i regnbågsparaden fick vissa inom partiet att se rött. - Jag är en svår person för en del, men för mig handlar det om att kämpa för mänskliga rättigheter, säger Carina Liljesand (KD).

I sitt invigningstal på HBT-festivalen i Göteborg i våras berättade Carina Liljesand, kommunalråd och gruppledare för kristdemokraterna, om hur det är att ha en son som är homosexuell. Hon gick med i regnbågsparaden och bjöd in partikollegor att delta. Kritiken lät inte vänta på sig.

- Det är klart jag blir besviken. Jag ser det så självklart ur mänsklig rättighetssynpunkt, men också för att Göteborg måste bli av med stämpeln som bögknackarstad. Då måste man sätta sig över politiken och vara med i sådana här sammanhang. Partiledningen tyckte att det var jättebra, det var enskilda personer i partiet som såg problem med att jag deltog. De ser inte gemensamhetstanken med paraden, utan bara det som är väldigt olikt en själv.

Stämpeln som ett HBT-ovänligt parti är svår att tvätta bort. Har alla kristdemokrater en gemensam värdegrund när det gäller synen på HBT-personer?

- Det har man inte i något parti. I vårt program pratar vi om varje enskild människas värde – oavsett sexuell läggning, men man får jobba vidare med det. Det är inte okej att det fortfarande ser ut som det gör för HBT-personer. Jag behövs inom KD för att ge andra perspektiv på de här frågorna.

Du tror att Alliansen i Göteborg denna gång har en god chans att vinna valet. Men hur eniga är ni?

- Vi har haft ett väldigt gott samarbete hela tiden. Vi har en gemensam kappa, men det är viktigt att visa att det finns olika alternativ inom Alliansen. Vi har en plattform klar för en gemensam budget.

Är ni oense om något?

- Utförsäljningen av kommunala bolag och synen på hyresrätter. Vi vill värna hyresrätten mera. Jag tycker att det är viktigt att vi har våra kommunala bostadsbolag så att det blir en blandstad.

Ska kommunala bolag säljas ut?

- Ja, men framför allt måste man göra en översyn eftersom vi har flest bolag i Sverige. Jag vill inte peka ut något, men vi behöver inte äga en campingplats eller hotell.

Är dörren öppen även till andra partier?

- Det återstår att se.

Vad är det första Alliansen ska göra om ni vinner valet?

- Se över skolpeng och hemtjänstpeng. Skolpeng kommer nog att vara ganska lätt att införa, medan äldreomsorgen måste utredas lite mer.

Alliansen är heller inte helt enig om kommunalskatten. Ska den sänkas?

- Nej, det är viktigt att den sociala välfärden fungerar innan skatten sänks. Vi har fått mer pengar i plånboken och då kan vi ta itu med de hål vi har. Till exempel ökad trygghet för våra äldre och mindre förskolegrupper.

Hur många barn är okej i en förskolegrupp?

- Frågan är svår, men jag tycker att grupper runt 12–14 barn är att föredra.

Hur ska ni göra för att minska grupperna?

- Först och främst måste det finnas fler alternativ så att trycket minskar på förskolan. Vi har också avsatt extrapengar till vårdnadsbidraget.

Räcker det?

- Det behövs också fler förskolor. Däremot måste man låta möjligheterna blomma i början.

Din hjärtefråga är elevhälsovården. Satsar ni pengar för att kunna utöka den?

- Vi gör en extrasatsning på 20 miljoner kronor. Tillsammans med mindre klasser och mer vuxna på skolan tror jag att fler elever kan gå ut skolan med fullständiga betyg.

Du pratar om att göra Göteborg till en barnvänligare stad – hur då?

- Lekplatserna här är urusla så det finns mycket att göra. Jag tycker att det är viktigt att visa att barnen finns i vår vardag även inne i stenstaden.

Koppeltvång fick nej och även humormuseet fick bakläxa. Däremot har du fått igenom kulturhistoriska skyltar på broar i centrum. De sistnämnda är relativt lättviktiga frågor. Varför driver du dem?

- Jag måste göra sådana saker emellanåt. Om man bara jobbar med socialt svåra frågor är det lätt att glömma de lite enklare frågorna. Jag vet att det finns de som tycker att jag är konstig, men jag fortsätter. Och en del saker får jag faktiskt igenom.

Ålder: 57 år.

Familj: Man, fyra barn och fem barnbarn.

Jobb: Arbetsmarknadshandläggare i Mölndals kommun (tjänstledig).

Senast lästa bok: Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones.

Kollektivt eller cykel till jobbet: JA

Sopsorterar: JA

Äger min bostad: JA

Har städhjälp: NEJ

Prenumererar på dagstidningar: JA

Motionerar regelbundet: JA

Röker eller snusar: NEJ

"Carina är en inspirerad politiker, som alltid sätter enskilda människors bästa i första rummet. Hon är positiv och inriktad på att lösa problem, i stället för att till ingen nytta nöja sig med att hålla de politiska plakaten så högt som möjligt.

Carina är orädd och arbetar oerhört hårt för en bättre skola, utsatta barn och unga och att äldre som behöver omsorg ska mötas av respekt och värdighet."

Göran Hägglund, partiledare för KD

"I KD kan man bevisligen räkna med motstånd om man jobbar för HBT-personers rättigheter. Carina har tagit fajten mot de mörkerkrafter som alltid motarbetat lika rättigheter för HBT-personer. Jag beundrar henne för det och för att hon gick med i regnbågspromenaden. Hon borde vara ett självklart föredöme för sina partikamrater i dessa frågor."

En bra politiker ska ha stora öron, förmåga att lyssna, känna in och sedan agera. Carina Liljesand är en sådan politiker, dessutom är hon väldigt trevlig."

Tasso Stafilidis, verksamhetschef för HBT-festivalen Göteborg.

"Carina är en person som har nära till skratt och ett stort hjärta. Att hon är mamma, mormor och matte märks. Ja, hon är farmor också.

Carina är engagerad, entusiastisk och orädd. Hon driver på i frågor, även inom KD, där hon fått ta en del strider. Bra alliansvän och samarbetspartner. Ibland behöver vi inte ens säga något till varandra, vi vet ändå bara genom att byta en blick. Vi har mycket roligt ihop!"

Helene Odenjung, gruppledare FP i Göteborg.

Mest läst