Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Carin Mannheimer är död

  Carin Mannheimer är död. En radikal och nydanande röst inom det svenska kulturlivet har tystnat. – Jag känner mig bedrövad, säger Anna Takanen, konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater.

  Prisade regissören, författaren och dramatikern Carin Mannheimer har gått ur tiden.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Mamma dog i fredags efter ett obegripligt snabbt förlopp, bekräftar dottern Anna Mannheimer i ett kort sms, och tillägger:

  – Jag längtar så oerhört mycket efter henne.

  79-åriga Carin Mannheimer förblev aktiv in i det sista och planerade att hålla en stor fest i foajén till Göteborgs stadsteater på sin 80-årsdag den 17 augusti.

  Anna Takanen, konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater, har haft intensiv kontakt med dramatikern in i det sista.

  – Carin var i full gång med att skriva nya pjäsen "Till sist", avslutande delen i sin trilogi om åldrande som inleddes med Sista dansen. Precis innan jag gick på semester fick jag ett roligt mejl om pjäsen. Där berättade hon om hur långt hon hade kommit. Carin skrev också om sin hälsa, att hon känt sig lite sämre den sista tiden. Men att det samtidigt inte hindrade henne i skrivandet.

  Anna Takanen var på söndagen enormt bedrövad över dödsbeskedet.

  – Carin Mannheimer var replikernas drottning. Väldigt få dramatiker lyckas som hon skapa bruksteater med samhällelig nerv och samtidigt locka fram så varma skratt.

  Carin Mannheimer vände sig 2007 till Anna Takanen med sin idé om att skriva en pjäs om hur det är att åldras i Sverige. Resultatet, pjäserna Sista dansen och I sista minuten har blivit storsuccéer och skrivit teaterhistoria. I sista minuten fick 2011 också Svenska teaterkritikernas pris.

  Anna Takanen beskriver Carin Mannheimer som en förebild, som betytt enormt mycket för henne både professionellt och privat:

  – Hon var oerhört radikal och nydanande. Med teman som skolan och äldrevården blev hon också en konstnärlig opinionsbildare med otrolig bredd.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.