Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Carema väger kissblöjor i sparsyfte

  Anställda vid Carema har order att väga pensionärernas blöjor för att se om de är fulla eller om de kan användas ett tag till. Förnedrande besparingar, anser personalen. För kundens bästa, säger företaget.

  Enligt personal som Dagens Nyheter har talat med är syftet att utnyttja varje blöja så mycket som möjligt och därmed spara pengar. Följden blir att vårdtagarna får sitta i timmar i våta blöjor innan dessa byts.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Vi får inte byta en blöja förrän den nått sin fulla kapacitet. Syftet är rätt och slätt att hålla nere förbrukningen och spara pengar, säger en anställd som vill vara anonym.

  Enligt DN:s källor ska personalen väga den använda blöjan med jämna mellanrum för att kartlägga hur många timmar vårdtagaren kan ha den innan den börjar läcka. Med hjälp av kartläggningen ska man sedan välja vilken blöjtyp man ska använda för att kunna byta så sällan som möjligt och undvika "onödiga" byten.

  Caremas informationschef Elisabeth Frostell säger att projektet går ut på att prova ut rätt inkontinensskydd till varje patient.

  – Det är inte så att de boende får gå omkring med blöta blöjor. Utprovningen görs för att kunden ska ha det så bra som möjligt, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.