Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Captain America: The winter soldier 3D

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ACTION

ACTION

Captain America: The winter soldier 3D

Regi: Joe & Anthony Russo

Med: Chris Evans, Scarlett Johansson, Robert Redford, Samuel L Jackson m fl

USA 2014 (136 min)

Bergakungen, Biopalatset

För tre år sedan fick vi se hur den alltför tanige Steve Rogers fick nobben av USA:s armé då han ville slåss mot nazisterna under andra världskriget, men genom att ingå i det militära projektet Reborn med hjälp av ett superserum förvandlas han till frihetskämpen Captain America. I sjuttio år låg han sedan nedfryst i väntan på nya strider där han kunde tänkas behövas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I denna uppföljare till den första Captain America-filmen verkar Steve lite desillusionerad, han påminner närmast om en idrottsman som lämnat karriären bakom sig. När en vän frågar vad som gör honom lycklig blir svaret ”Jag vet inte” och i en anteckningsbok har han skrivit ner tips från vänner på sådant som hänt under hans nedfrysning och som han bör kolla upp – som ”Berlinmuren (upp+ner)”, ”I love Lucy” och ”Nirvana”. Halvkul tillvaro med andra ord.

Men så hamnar underrättelse- och terrorbekämpningorganisationen S.H.I.E.L.D. i trubbel då dess massövervakning har spårat ur. Man har under åren skapat ett samhälle där man genom att kartlägga allt från folks internetvanor till sjukjournaler kan förutspå vilka som kommer att bli framtida fiender. Med hjälp av gigantiska, supervapenbestyckade ”helicarriers” har man korn på dessa, men som Steve mycket riktigt påstår: Att peka med vapen mot alla på jorden och kalla det skydd – då handlar det inte om frihet, bara rädsla. Captain America är med andra ord ingen direkt superfantast av NSA och drönarkrigföring. Det utvecklas till en historia med vibbar av sjuttiotalsparanoiathriller med Robert Redfords medverkan som en blinkning (dock i rollen som skurk), en ovanligt politisk superhjältefilm alltså där man – även om actionscenerna är för långa och många – för ovanlighetens skull lagt lite extra krut på karaktärsutvecklandet. Framförallt utmärker sig Scarlett Johansson som ex-KGB:aren Black Widow, här underhållande sidekick till Captain America men som definitivt förtjänar en egen film.