Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Camping för fattiga EU-migranter

Göteborgs kommun blir först i landet med att ordna campingplatser för fattiga EU-migranter. – Vi vill undvika avhysningar och lösa problemet på ett mer humant sätt, säger Dario Espiga (S).

Dario Espiga, socialdemokrat och ordförande i social resursnämnd, har reagerat på de avhysningar av romer som skett i en rad olika kommuner. Nu senast skedde det i grannkommunen Mölndal. Liknande avhysningar har gjorts i Stockholm och Borås.

Men Göteborg vill inte gå den vägen.

- Vi får rapporter om att folk övernattar på olika parkeringar här i stan och vi vill inte avvisa människor till ingenting, säger han. Därför har vi nu inlett samtal med Räddningsmissionen om campingplatser för husvagnar, under ordnande former.

Tanken är att ta med fler frivilligorganisationer i arbetet. Kommunen kommer att avsätta resurser till enkla sanitära anordningar och medel för att anställa fältarbetare. Var campingplatserna ska finnas är ännu inte klart.

- Det bästa vore om kyrkan kunde ställa upp med sina parkeringsplatser. Då blir det en spridning över stan och det civila samhället kan ta en del av ansvaret. Men om det inte går är kommunen beredd att upplåta mark, säger Dario Espiga.

För kommande budgetår finns 6,4 miljoner kronor avsatta för att fortsätta samarbetet med frivilligorganisationer kring insatser för fattiga EU-migranter. Det handlar om övernattningsplatser, dagcenter, informationscentral och förskola.

Den planerade campingen ligger utanför det och beräknas kosta någon miljon kronor om året.

- Vi har varit varsamma med avhysningar i Göteborg och vi vill kunna lösa det humant, säger Dario Espiga. Frivilligorganisationerna har kompetens, kunskap och hjärta, så därför är det bästa att göra det tillsammans med dem.

Campingen ska vara avsedd för tillfälligt boende och några kåkstäder får det absolut inte bli, betonar Dario Espiga.

- Det ska vara ordning och reda. Eventuellt kan man ta en symbolisk summa som betalning. Missbruk ska inte vara tillåtet.

Dario Espiga tror att Göteborg är den första kommunen i landet med den här formen av uppställningsplatser för husvagnar. Målsättningen är att starta så snart som möjligt.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet stödjer initiativet.

I dagsläget beräknas mellan 100 till 150 romer i Göteborg sakna någonstans att bo. En del övernattar i bilar, en del sover ute. Andra tränger ihop sig i enrummare, som hyrs ut svart. Några är barnfamiljer.

På Räddningsmissionen i Göteborg, där Ulrika Falk, är samordnare för verksamheten, ser man tydligt behovet av att hitta mer fasta boenden. Hon är positiv till att Göteborgs kommun tänker utanför de gängse ramarna och försöker hitta en väg som inte betyder avhysning.

– Det är naturligtvis inte optimalt att bo på en campingplats och många tycker nog att det påminner om hur romer tidigare fick bosätta sig utanför samhället. Men nu har de det ännu sämre, säger hon. De har inget tryggt liv och kommer hit för att försöka hitta en försörjning. För dem är en camping bättre och mindre otryggt jämfört med att behöva leta efter någonstans att sova varje natt.

Emil Mattsson, direktör för Räddningsmissionen i Göteborg, menar att vi borde kunna enas kring en skälig lägstanivå, även för dem som inte får ta del av välfärdssystemet. Alla borde åtminstone få ett mål mat om dagen och tak över huvudet. Han ser det som angeläget att Göteborg går före när många andra kommuner gör vad de kan för att försvåra för fattiga EU-migranters tillvaro i Sverige. Men det är viktigt att det blir en modell som fungerar.

– Alla måste veta vad det syftar till och vad som gäller. Men med en bra verksamhet tror jag att vi skulle kunna trygga grundläggande basbehov för rättslösa människor som vistas här, säger han.

Mest läst