Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Byns Bistro

Romantiskt, rustikt och rymligt. Byns bistro håller hög kvalitet och bjuder in alla generationer.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Byns Bistro

Tredje Långgatan 13

bynsbistro.nu

Vid första anblick ger Byns bistro sken av att vara ytterligare en alldaglig krog i Linné, som lever på sin rustika miljö och öl till en billig peng. Så är inte fallet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är nästintill tomt denna tidiga tisdagskväll men ska senare fyllas på med quiz-sugna människor i alla åldrar. Vi blir ledda till rummet längst in, förbi den avlånga baren och små rum, till den tjusiga restaurangavdelningen. Golvet täcks av persiska mattor, i taket hänger ett tiotal kristallkronor och målningarnas gamla kungligheter lägger sina vakande ögon på oss. Belysningen är dunkel och romantisk. Vi väljer ett tvåmannabord bredvid den öppna spisen.

En av oss beställer fisk- och hummersoppan, som är smaksatt med cognac och saffran och serveras med hälleflundra, lax, blåmusslor, fänkål, tomat, handskalade räkor och vitlökskrutonger. Fiskbitarna och saffranssmaken bär rätten, så till den grad att man önskar ännu mer av de ingredienserna. Lite mer smak för att väga upp gräddigheten är ett önskemål.

Vi beställer även älgwallenbergaren som serveras med potatispuré och är smaksatt med mild svart tryffel, stekt svamp, smörad oxsvanssky samt en svartvinbärs- och björnbärsgelé. Smaken av den rökiga, perfekt smörstekta biffen förflyttar en till en fjällstuga i den grönaste av skogar. Det är ett gott betyg.

Till efterrätt delar vi på en ugnsbakad chokladterrine som serveras med kryddbär. Den kostar 89 kronor. Det cirka fyra gånger fyra centimeter stora bakverket inger först en känsla av besvikelse. Den är ju så liten. Men när Krubbkollen satt tänderna i kakan övergår besvikelsen till eufori. Jisses, vad gott. Vi reser från fjällstugan till chokladhimlen.

Byns bistro ska ha beröm för sitt breda utbud som verkar locka människor från alla generationer. De serverar mat av hög kvalitet och kan erbjuda en lugn restaurangdel, en livligare stämning i baren, quiz, en barnmeny och lunch på dagtid. Den yngsta i lokalen är uppskattningsvis 5 år, den äldsta 70. En anmärkningsvärd detalj är att nästan alla möbler och attiraljer har en prislapp för den shoppingsugne.

Pris

Åt det dyrare hållet kvällstid, men väl värt pengarna. Förrätterna går för strax över hundralappen, huvudrätterna kostar mellan 189 och 259 kronor och den dyraste efterrätten 99. Den prisvärda lunchen går för 95 kronor och i den ingår sallad, bröd, kaka och kaffe.

Service

Varm och välkomnande. Denna lugna tisdagskväll har personalen en avslappnad stämning gentemot kunderna. Servitören är öppen för att småprata och kan svara på alla frågor kring vad maten innehåller.

Det lilla extra

Chokladterrinen på dessertmenyn får en att vilja vända på hemvägen för att beställa en till. Ett måste för chokladälskare.