Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Vy över området Malaga i norra Skärhamn. Vid kajen på andra sidan viken planeras 150 lägenheter.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Byggplaner i Skärhamn möter motstånd

  Planen som medger 150 lägenheter i gamla oljehamnen i Skärhamn har antagits igen. Men motståndarna har inte gett upp. Beskedet om huruvida bygget blir av kan därför dröja flera år.

  Striden handlar om ett bostadsprojekt som omfattar 150 lägenheter i det gamla varvsområdet i norra Skärhamn. Detaljplanen har redan varit och vänt hos regeringen en gång. Kommunen fick backning på att beslutsgången hade varit felaktig och att bullerfrågan inte var tillräckligt utredd.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I förra veckan antogs planen igen. Men Bo Bertelsen (M), kommunstyrelsens vice ordförande och en av de främsta förespråkarna för projektet, tror ändå att det kommer att dröja innan några bostäder byggs.

  – Det kan nog ta några år till faktiskt. Vi räknar med att det kommer överklaganden. Det är inte mycket vi kan göra något åt utan så ser rättsprocessen ut. Men rent formellt finns det inget att klaga på längre.

  Men det håller inte Anne Claesson med om. Hon skulle bli granne med det nya bostadsområdet och är en av flera som kämpat emot det.

  – Skärhamn är ett av få skärgårdssamhällen som finns kvar på Bohuskusten. Vi behöver fler invånare och då tror vi att det är viktigt att bevara den här bohuslänska byggnadstraditionen. Men det har vi inte fått gehör för, därför har vi i stället koncentrerat oss på de felaktigheter som vi hittat i processen.

  Hon anser att det fortfarande finns en rad tveksamheter som högre rättsinstanser bör titta på. Därtill kommer frågan om vem som ska bekosta en sanering av hamnen.

  Anne Claesson har ihop med flera andra nu bildat en förening som kommer att överklaga detaljplanen till länsstyrelsen. Själv filar hon på en egen besvärsskrivelse.

  – Det är märkligt att politikerna inte lyssnar på Skärhamnsborna. En majoritet vill inte ha det här, säger hon.

  Detaljplanen antogs första gången 2010. Sammanlagt har konflikten pågått i sju år.

  Fakta: Området Malaga

  Detaljplanen skapar förutsättningar för 150 lägenheter, bryggor och småbåtshamn strax nedanför bostadsområdet Havsporten i Skärhamn.

  De främsta invändningarna mot projektet har varit trafik, buller och husens höjd.

  I området bedrev bröderna Johansson en världsomspännande redarverksamhet med som mest 3 000 anställda fram till storkonkursen på 80-talet.