Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Byggnads granskar lönefusk

Byggnads granskar två underleverantörer som utför arbete på multisportanläggningen Änglagården. Misstankarna gäller oklarheter kring löner, tider, försäkringar och skatter för polska och litauiska byggnadsarbetare.

Ute på Kviberg börjar multisportanläggningen Änglagården ta form. Fasader kläds och under fotbollsplanen kan man ana skidspåren i mångmiljonsatsningen, som genomförs av Göteborgsföretagen Sefa och Prioritet Finans.

Samtidigt har Byggnads Väst i sitt projekt Ordning och reda startat en granskning av löne- och arbetsvillkoren för 16 byggnadsarbetare i det polska företaget Pilgrim och för sex anställda i litauiska Staticus UAB, som båda anlitats som underleverantörer.

Såväl Pilgrim, som utför betongarbeten, som Staticus UAB, som arbetar med fasadbeklädnad, har anslutit sig till byggbranschens kollektivavtal. Men när Byggnads för cirka en månad sedan började granska löner och andra arbetsvillkor visade det sig vara allt annat än ordning och reda.

- Först upptäckte vi att Sefa anlitat Staticus Sverige AB, som i sin tur anlitat Staticus UAB utan att anmäla detta enligt lagen. Därmed har Staticus UAB inte rätt att vara på arbetsplatsen. När vi sedan började granska anställningsvillkoren i Staticus UAB fick vi ingen ordning och reda på vare sig löner, arbetstider eller försäkringar, berättar Jan Nyqvist, ombudsman på Byggnads Väst.

Han leder granskningen tillsammans med ombudsmannen Mikolaj Kosieradzki.

När Byggnads träffade några av de anställda på Staticus UAB fick de uppgiften att lönen efter skatt var drygt 60 kronor. Byggarbetarna sägs ha skämts över den dåliga lönen.

Byggnads saknar fortsatt lönespecifikationer för de anställda. Inför kommande förhandlingar mellan parterna har facket även begärt uppgifter om arbetstider, avgifter till avtalsförsäkringar, företagshälsovård och ytterligare några frågor.

En liknande bild finns kring arbetsvillkoren för de anställda på Pilgrim. Där uppges dock lönen efter skatt ligga kring 120 kronor i timmen. Fortsatt saknas lönespecifikationer som visar lön, inbetalda skatter och redovisning av andra avtalsvillkor.

- Vissa har sagt att de betalar skatt i Polen. Samtidigt finns en oro för hur det verkligen ser ut, säger Mikolaj Kosieradzki.

Utöver Änglagården har Byggnads ytterligare byggarbetsplatser under granskning i Göteborgsregionen. Exempelvis finns Pilgrim på andra byggen som Sefa driver. Arbetsvillkoren hos andra utländska underentreprenörer synas samtidigt.

- Egentligen är jag inte förvånad över att det ser så illa ut. Det är på de största arbetsplatserna problemen finns, inte de små, säger Jan Nyqvist. När Laval-domen kom skrev nästan alla utländska byggföretag kollektivavtal. Det blev som ett körkort i branschen. Men ingen följer avtalet fullt ut vad gäller löner och andra villkor.

- Vi ser samtidigt hur svenska företag säger upp sina egna anställda för att i stället anlita de utländska företagen, säger Jan Nyqvist.

Utländska byggföretag registrerade i fjol cirka 6 800 byggarbetare för tillfälligt arbete i Sverige till Arbetsmiljöverkets nya register.

I satsningen Ordning och reda har Byggnads Väst avsatt tre ombudsmän. Behovet är snarare 30 personer, enligt Byggnads.

- Men gör vi ingenting nu så är vi körda. Missförhållandena kommer då också att sprida sig till andra branscher, säger Mikolaj Kosieradzki.

FAKTA: Multisport på Änglagården

Multisportanläggningen Änglagården väntas stå färdig sommaren 2015 till en kostnad av cirka 800 miljoner kronor.

Projektet startades av byggbolaget Sefa och i somras gick finansbolaget Prioritet Finans, Blåvitts huvudsponsor, in som hälftenägare.

Anläggningen blir på totalt 45 000 kvadratmeter med plats för bland annat fotboll, handboll, grundskola, idrottsgymnasium och skidanläggning inomhus.

Änglagårdsskolan, grundfriskolan med inriktning på fotboll och där IFK Göteborg är delägare med nio procent, blir hyresgäst på Änglagården.

FAKTA: Oenighet i byggbranschen

Förhandlingarna mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier om nya regler för att motverka svartarbete och felaktiga löner misslyckades nyligen.

Byggnads vill införa ett så kallad huvudentreprenöransvar där ett så kallat solidaransvar. Om en lönetvist hos en underentreprenör inte blir löst ska den anställde eller Byggnads kunna rikta kravet mot den entreprenör som står ovanför i kedjan och slutligen mot huvudentreprenören.

Sveriges Byggindustrier motsätter sig solidaransvar och kallar modellen för olaglig och obalanserad.

Byggnads avtalsråd beslöt därför nyligen att säga upp byggavtalet, som löper ut 31 mars.

FAKTA: Nya tag mot svartarbete

Finansminister Anders Borgs tillsatte för drygt ett år sedan en utredning för att hitta ett nytt kontrollsystem som kan minska svartarbetet inom byggbranschen. Nyligen presenterades förslagen:

Alla byggprojekt ska anmälas till Skatteverket.

På varje byggarbetsplats ska det finnas en personalliggare och alla näringsidkare ska anmälas.

Personalliggaren ska varje månad skickas till Skatteverket som då kan göra avstämningar mellan uppgifterna.

Skatteverket ska kunna göra oannonserade kontrollbesök på byggarbetsplatserna, vilket redan i dag är möjligt inom restaurang-, frisör- och tvätteribranscherna.

De nya reglerna för byggbranschen föreslås börja gälla 2016.

Mest läst