Byggfusk bekräftas

ANNONS
|

Företaget Fuktskadeteknik AB har genomfört undersökningen på uppdrag av Kungsbackas kommunala bostadsbolag Eksta. Efter att ha gått igenom de tre lägenheterna varifrån hyresgäster evakuerades i början av året, konstateras fukt- och mögelskador på ytterväggarna.

- Men det finns ingenting i rapporten som indikerar att det finns mögel i inomhusmiljön. Då har alla komponenter i byggnaderna prövats, säger Ekstas vd Lars Tirén.

Orsaken till möglet är byggfusk. När husen uppfördes 1989 murades utrymmen mellan fasader och innerväggar igen, i stället för att lämna plats för luft att passera. Och plåtbitar runt fönstren placerades felaktigt.

- Det var en tidsperiod när det skulle gå snabbt och det gällde att få tag på en byggherre. Det fanns brister i kontrollen vid den tiden, säger Lars Tirén.

ANNONS

Det var i början av året som hyresgäster klagade på hälsoproblem kopplade till inomhusmiljön. Efter det växte kritiken mot Eksta. Vittnesmål om mörkläggning, dålig information och ett nonchalant bemötande kom från flera håll.

Tycker du att ni har skött det här bra?

- Ska jag vara riktigt ärlig så hanterade vi inte det här professionellt initialt. Vi skulle till exempel ha begärt läkarintyg från de tre hyresgästerna från början, säger Lars Tirén.

Kommunens hälsoskyddsinspektör Björn Lindeberg besökte lägenheterna vid två tillfällen i början av året.

- Även om möglet sitter i ytterväggen kan det bilda ämnen som kan komma in i bostaden. Jag har goda skäl att anta att fuktskadan har påverkat hyresgästernas hälsa i något fall. Men problemet är att det inte finns något bra sätt att se sambandet mellan fuktskador och hälsa, säger Björn Lindeberg.

Bostadsområdet på Lars Runebergsgatan omfattar sju hus om totalt 77 lägenheter. De tre hyresgästerna som fick evakueras har nu erbjudits andra lägenheter. Fasader ska nu bytas på samtliga huskroppar i området och alla hyreshus som Eksta äger och byggdes runt 1990 ska kontrolleras.

ANNONS