Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  SGS, som bygger och hyr ut studentlägenheter, har klart och tydligt, på en förfrågan från undertecknad, sagt att man inte är intresserad av studentboende i förorten.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Bygg lägenheter i förorten för studenter

  Tillgången på billigt studentboende är för liten. Varför tittar man inte utanför centrum? De potentiella tomter som finns i områdena kring Angered skulle kunna innebära det lyft Angered behöver och förtjänar, skriver Pierre Hallberg, Vägvalet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Om Sverige ska fortsätta vara konkurrenskraftigt måste vi säkra tillgången på utbildningsplatser. Västra Götaland stoltserar med framgångsrika företag som AB Volvo, Ericsson, Astra med flera. Nu måste vi satsa på att utbilda människor i vårt närområde och skapa utbildningar som kopplar an till företagens framtidsstrategier och mål. I Göteborg finns en stor kunskapsbas genom våra högskolor och universitet. Men det finns ett stort hinder – bostadsbrist.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Kommunen måste arbeta aktivt med att lösa boendet för studenter. Boendet får inte vara ett hinder för människor att vidareutbilda sig. Hela Västra Götalands utveckling står och faller med tillgången på kompetent arbetskraft.

  Eftersom det är ett ständigt problem för studenter att hitta lämpliga bostäder måste man göra en helhetssatsning. Tillgången på billigt studentboende är för liten. Varför tittar man inte utanför centrum?

  Går att bygga bort bristen

  I våra förorter finns en utvecklingspotential för bra och billiga lösningar. SGS, som bygger och hyr ut studentlägenheter, har klart och tydligt, på en förfrågan från undertecknad, sagt att man inte är intresserad av studentboende i förorten. Varför förstår vi inte, men fördelarna, både ekonomiskt och demografiskt, är påtagliga. Exemplet nedan baseras på Norra Göteborg, men kan med fördel appliceras på andra platser.

  Angered har en rad fördelar som det sällan talas om. Vättlefjäll med sin vackra natur ligger inpå knuten, bostadsområdena är välplanerade med avskiljning från kringleder, nära till kollektivtrafiken och möjligheter till idrott är mycket god. Framför allt är marken billig i jämförelse med centrum. Tillsammans med kvalitativ byggmetodik och insatser från stat och kommun, skulle man kunna bygga bort en stor del av bristen. Risken för överklaganden är också betydligt mindre. Projektering och byggnation kan därmed inledas snabbare, med effektivare personalplanering och därmed bättre kostnadskontroll.

  Sen 15 år tillbaka är Norra Angered ett starkt segregerat bostadsområde. Arbetslösheten är över 41 procent, över hälften av de boende är födda i ett utomnordiskt land och medelinkomsten är 25 procent lägre än i övriga Göteborg. 65 procent av fastighetsbeståndet innehas av allmännyttan. Angered ligger en bra bit från centrum men med en väl underhållen Angeredsbana tar man sig dit på mindre än en halvtimme. Kommunikationerna är mycket goda. Linje 8 passerar Chalmers och Linje 9 stannar vid Hagakyrkan. Vid en befolkningsökning i nordost bör det finnas underlag för förstärkning av kollektivtrafiken. De potentiella tomter som finns i områdena kring Angered skulle kunna innebära det lyft Angered behöver och förtjänar. Studenter är fördelaktigt eftersom de är ute och rör på sig och har krav på att det ska finnas rekreation i anslutning till bostäder och studieplatser. Kringområdena till Angered (Lövgärdet, Gårdsten och Rannebergen) har alla dessa förutsättningar och det finns potential att utveckla områdets service med exempelvis apotek och bibliotek.

  Campus Angered

  Mycket händer i centrala Angered där man bygger badhus, ishall och talar om ett nytt närsjukhus. Området har framtiden för sig men vi kommer alla ihåg kravallerna för några år sedan då ungdomar satte eld på Allaktivitetshuset Lövet, bilar brann och kaos utbröt.

  Jag tror att Campus Angered skulle sätta stenen i rullning och utveckla området, och framför allt hjälpa studenterna att få ett funktionellt, billigt och bra boende. Så pass bra att man kanske stannar kvar i staden och ser den växa.

  Pierre Hallberg (VV)

  Styrelsesuppleant Vägvalet