Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Bygg fler föreningslokaler

  Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har presenterat regeringens ambitioner att öka bostadsbyggandet. Regeringen vill bidra till en hållbar stadsbyggnad, men i de hittills presenterade förslagen saknas förutsättningar för en viktig del – föreningslivet, skriver bland andra Inger Ekvall, ordförande Scouterna.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Att ha tillgång till en föreningslokal är oftast en absolut förutsättning för civilsamhällets organisationer att driva och utveckla sin verksamhet. Tyvärr upplever vi att föreningslivet får svårt att hävda sig när dagens kortsiktiga bostadspolitik kombineras med byggbolagens krav på höga vinstmarginaler. Och det investerings- och utvecklingsbidrag som är möjligt att söka från Boverket räcker föga. När de senast fattade beslut om fördelning av statligt stöd för ungdomsverksamhet avslogs en majoritet av ansökningarna, och endast 12 föreningar fick bidrag.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Samtidigt finns det cirka 200 000 föreningar i Sverige med dryga 30 miljoner individuella medlemskap. Civilsamhället omsätter flera miljarder årligen och står för cirka sex procent av Sveriges BNP. Att regeringen då inte inkluderar goda förutsättningar för föreningslivet i bostadspolitiken är oroväckande.

  Planera för civilsamhället

  När regeringen nu planerar för 250 000 fler bostäder till 2020 är det en absolut nödvändighet att basera stadsplaneringen utifrån hela samhällets behov. Civilsamhället är på många platser den motor som skapar mötesplatser för integration och gemenskap. Det är ofta det ideella föreningslivet som skapar trygghet genom nattvandrare eller ungdomsaktiviteter. Det är föreningslivet som arrangerar midsommarfirande, valborgseldar och julmarknader. Men för att allt det ska vara möjligt behövs ofta tillgång till föreningslokaler för den regelbundna verksamheten.

  Att det finns ett rikt och levande föreningsliv vet vi motverkar utanförskap, våld och skadegörelse i bostadsområden. Att bygga hållbart för att ge människor möjlighet att mötas, att engagera sig och att bygga sitt samhälle starkare är en klok strategi. Det är så vi bör föra en aktiv bostadspolitik som möter framtiden på ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart sätt. Vilka åtgärder är bostadsministern redo att vidta för att resultatet av regeringens ambitioner inte enbart ska bli moduler där människor ska bo, utan också miljöer där de får växa, utvecklas och glädjas av ett rikt föreningsliv?

  Inger Ekvall

  ordförande Scouterna

  Gustaf Haag

  ordförande Scouterna

  Martin Björgell

  styrelseledamot Scouterna, ordförande CIVOS – Civilsamhällets organisationer i samverkan