Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Ebba Busch Thor.

"Busch Thor kannibaliserar på Alliansen"

Onsdagen blev en dramatisk dag i svensk politik. Mitt under partiledardebatten i riksdagen gick KD-ledaren bakom ryggen på resten av Alliansen och vill ha gemensam budget redan nästa år. GP:s politikreporter Gunilla Grahn-Hinnfors kommenterar.

Vad hände under partiledardebatten?

Det mest spännande hände utanför plenisalen. Där gjorde nämligen Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor, som inte har en riksdagsplats, ett utspel mitt under partiledardebatten. Hon sa att hon vill ha en gemensam Alliansbudget redan nästa höst.

Vad innebär hennes utspel för Allianssamarbetet?

Stämningen är nog inte på topp i Alliansen just nu. Ebba Busch Thor fick ett kyligt mottagande av Anna Kinberg Batra (M) som meddelade "Det får stå för henne". Jan Björklund (FP) avvisade i kammaren KD:s nya giv som "inte ansvarsfull". KD-ledaren gör verkligen allt för att synas och höras och verkar strunta i förankring. Det som fick Alliansen att kunna behålla regeringsmakten under åtta år var att man la partiegoismen åt sidan. KD under Ebba Busch Thor verkar inte så sugna på det.

Hon hoppas förstås på fler väljare, frågan är bara om de kommer genom kannibalism från andra borgerliga partier eller från SD, som väl är strategin. Men SD-väljares första prioritet är att drastiskt minska invandringen och de förslag som KD hittills har lagt är antagligen inte tillräckliga för att få dem att vandra över. Spänningarna inom Alliansen lär öka. Och i morgon startar Moderaternas stämma där vissa ombud redan flaggat för att de vill ha regeringsskifte så snart det bara går. Där har Anna Kinberg Batra en pedagogisk utmaning. Hon har varken råd att förlora ansiktet eller vara för mjuk i tonen mot regeringen.

Vad innebär det för regeringen?

Stefan Löfven kan framstå som ännu mer ansvarsfull när Alliansen inte kan hålla samman. Han försitter inga chanser att säga "samförstånd" och att "blockpolitiken är skadlig för Sverige" och varna för kaos.

Hur var partiledardebatten för övrigt?

Regerings- och flyktingfrågan skuggade hela debatten i riksdagen. Jimmie Åkesson (SD) ställde samma fråga till alla Alliansföreträdare: "Vill du så snart som möjligt ha en annan regering?". Anna Kinberg Batra kontrade med att hon inte vill kasta in Sverige i kaos och kris och att SD inte är ett parti att bygga regeringsunderlag med. "Det räcker inte att vara emot", var hennes besked till Jimmie Åkesson. Övriga borgerliga partier hade liknande svar.

Annars handlade det mycket om den akuta situationen där rekordmånga söker asyl. Jimmie Åkesson passade på att väcka frågan om misstroendeförklaring mot finansministern eftersom SD menar att det finns ett hål i budgeten. Inget annat parti hakade på detta.

Däremot blev det skarp debatt mellan statsminister Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra om jobb och skatter. Stefan Löfven säger sig se en vändning "från skattesänkarpolitik" till en "jobbagenda". Moderatledaren, däremot menar att regeringen skattehöjningar minskar antalet jobb. Även bostadspolitik och klimat debatterades en hel del. Men många satt nog med mobilerna och följde dramat som Ebba Busch Thor drog igång med sitt utspel.

Mest läst