Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Buråsskolan läggs ner

  Buråsskolan läggs ned. Det beslutade en enig stadsdelnämnd i Centrum på fredagen.

  SDN-ordförande Anna Sibinska (MP) säger att ekonomin var avgörande för beslutet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi har en ansträngd ekonomi. Genom att vi avvecklar Buråsskolan lägger vi mindre pengar på lokaler och kan använda pengar till att öka kvaliteten på andra sätt, säger hon.

  Tanken är att Buråsskolan ska avvecklas redan till hösten. För att kunna få ett sammanhållet Montessorispår genom hela grundskolan i stadsdelen Centrum ger nämnden tjänstemännen i uppdrag att hitta en lokal nära Johannebergsskolan där Montessoriklasser för årskurserna 6-9 kan fortsätta.

  - Om möjligt vill vi också ha en F-6-skola i Krokslätt i lokaler som är så flexibla att de senare kan använda till förskola. Vi har också sagt att de elever som måste byta skola som en konsekvens av beslutet i möjligaste mån ska hållas samman, säger Anna Sibinska.

  Varför avvecklas just Buråsskolan?

  - Det är den skola som haft flest tomma platser och de dyraste lokalerna. Det är också en anpassning till konkurrensen med många friskolor i Centrum, säger Anna Sibinska.

  En annan konsekvens av SDN-beslutet är att samtliga kommunala Centrumskolor för de yngsta barnen till hösten kommer att erbjuda undervisning från förskoleklasser till och med årskurs 5.

  Vad händer med Buråsskolans byggnader?

  - De får en annan användning. Jag hoppas att skolan till exempel kan byggas om till studentbostäder, säger Anna Sibinska.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.