Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Bult lossnade från nya Lisebergsattraktionen

Vårpremiären på Liseberg blev inte så festlig som planerat. Runt 30 personer fastnade när nya Mechanica havererade. Vid klockan 18 var attraktionen igång igen.

Läs också: Mechanica | Liseberg

Under lördagens vårpremiär på Liseberg var många besökare nyfikna på den nya attraktionen Mechanica, en så kallad flat ride, där passagerarna sitter i soffor som roterar runt total tre axlar. Men mindre än en timme efter premiären stoppades attraktionen ett tiotal meter upp i luften.

Det dröjde till strax innan klockan 18 innan den kunde köras igen. Stoppet berodde på att en bult lossnat.

- Vi har gjort en utökad säkerhetskontroll, där man inte bara sätter tillbaka den bulten som lossnat utan också säkrar att alla de andra bultarna i attraktionen sitter. Vi har kontrollerat och efterdragit allting, säger Julia Vasilis, Lisebergs informationschef.

Enligt Julia Vasilis lossnade och släppte bulten helt från konstruktionen.

- Bulten som satt en bit upp på konstruktionen föll och studsade ner på bottenplattan. När ljudet hördes då bulten slog mot stålplattan tryckte vår anställda på nödstoppet. Då avbröts åkturen omedelbart och attraktionen återgick till startpositionen, säger hon.

Hur länge blev personerna hängande i luften?

- Nej, ingen blev hängande eller satt fast. Åket avbröts omedelbart och passagerarna landade mjukt på marken. De fick en kortare åktur, det är allt, säger Lisebergs Julia Vasilis.

En 44-årig man, vars 11-åriga dotter åkte i attraktionen tillsammans med fyra väninnor när den fastnade, håller inte med.

- De här tjejerna satt precis där bulten lossnade. De hörde att det smällde till precis där de satt och något for iväg. De blev rädda och väldigt chockade, säger han.

De fem tjejerna, alla i 11-12-årsåldern, satt enligt ögonvittnet som hade ansvar för alla fem högst upp i Lisebergs nytillskott Mechanica när bulten lossnade.

- Jag tror inte ett dugg på nöjesparkens förklaring. Jag tror på tjejerna som berättade att deras soffa fortsatte snurra okontrollerat uppe på toppen, medan övriga soffor stod still.

Ingen person kom till skada under incidenten.

Parken stänger vid klockan 22 och planen är att Mechanica ska gå resten av kvällen. Enligt Julia Vasilis började folk strömma till så fort attraktionen började snurra igen i samband med att den provkördes efter reparationen.

- Vad jag har hört har den gått hela kvällen, säger Julia Vasilis vid 21-tiden.

Mest läst