Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Bucht (S) – dags betala notan nu!

Hur kan Sven-Erik Bucht (S) tillåta att svenska staten beställer ekotjänster alla har nytta av från landets lantbrukare och sedan låter Jordbruksverket förhala betalningen i upp till ett år? skriver Sofia Karlsson, LRF Västra Sverige.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger sig stå på böndernas sida och talar vackert om det svenska jordbruket och den goda, svenska maten. Senast vid mjölkupproret i höstas ville han bygga en ”bridge over troubled water” och underlätta för svenska bönder att överleva i det tuffa ekonomiska läget som råder inom mjölkproduktionen. Det kändes bra att höra men; hur kan Bucht då tillåta att svenska staten beställer ekotjänster vi alla har nytta av från landets lantbrukare och sedan låter Jordbruksverket förhala betalningen i upp till ett år?

Den bron över upprörda vatten kan ingen vandra över. I stället riskerar den uteblivna betalningen att peta redan hårt ansträngda lantbrukare över konkursens rand.

Skyller ifrån sig

Jordbruksverket skyller på ett ickefungerande IT-system vilket i våra öron är en pinsam bortförklaring. Vi kan göra en jämförelse:

Vi kan ta dig, landsbygdsminister Bucht, som exempel. På lönedagen får du reda på att det blir inga pengar. Du får din lön om ett år. Vad gör du då! Inte accepterar du att lönekontoret har fått ”fel IT-system” och att det inte går att göra din löneutbetalning. Eller går du snällt till banken med kepsen i hand och ber om mer lån för att överleva det extra året? Och tar alla extra kostnader ur egen ficka?

Det handlar om fyra miljarder kronor som betalning för de tjänster staten, i det svenska lantbruksprogrammet inom EU-samarbetet beslutat sig för att köpa av landets lantbrukare. Det handlar om ekonomisk ersättning för ekologisk matproduktion, öppna, betade landskap och en levande livsmedelsproduktion i alla delar av vårt långa land. Dessa fyra miljarder kronor utgör en väsentlig del av de producerande lantbrukarnas inkomst.

Då godtogs ingen försening

Redan i april 2015 fick bönderna ansöka om stödet och förbinda sig att producera den efterfrågade samhällsnyttan och följa det digra regelverk och kontrollsystem som staten sätter upp genom Jordbruksverket. Här godtogs ingen försening. Kom inte ansökan in i tid var bonden borta ur det systemet.

Nu är 2015 till ända, varor och tjänster är levererade men då kommer beskedet att det inte blir några pengar förrän om ett år.

Kära landsbygdsminister Bucht! Det är hög tid att göra något. Sätta en vass nagel i ögat på Jordbruksverket, en blåslampa i baken på utbetalande myndighet , ja göra något! Pengarna måste ut nu!

Så upp till bevis! Förklara hur du ska lösa problemet. Det är inte brist på pengar i statens plånbok det handlar om. Så snart Jordbruksverket gör rätt för sig kan den rekvirera det beslutade stödet från EU.

Sofia Karlsson

ordförande LRF Västra Sverige

Bild - 2
Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Sverige
Mest läst