Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bryssel för Max Andersson (MP)

Det tar minst fem år till innan göteborgaren Max Andersson blir klar med sin utbildning till mikrobiolog. Nu blir det Bryssel i stället för Bergsjön.

När de 6 227 valdistrikt i EU-valet blev färdigräknade natten till fredagen stod det klart att Miljöpartiet får ett fjärde mandat medan Socialdemokraterna förlorar ett av sex mandat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men valresultatet är ännu inte officiellt fastställt.

- Jag tror det skiljer 453 röster, säger Max Andersson till GP. Det blev ju ett oerhört jämnt val och det visar att det är viktigt att gå och rösta.

Andersson tar framgången med fattning.

- Jag har faktiskt trott på en plats i EU-parlamentet ganska länge, säger han. Opionsundersökningarna pekade på fyra mandat för Miljöpartiet.

- Det var väl egentligen endast det preliminära valresultatet från i söndags som gjorde mig lite orolig, det var vi nere på tre mandat.

Men natten till fredagen vägde alltså vågskålen över för Miljöpartiet och för Andersson.

Andersson brukar beskrivas som en uttalad EU-kritiker men han har inget emot att ta plats i EU-parlamentet.

- Jag tror att det går att demokratisera och decentralisera EU, säger han. Många fördrag skall omförhandlas under mandatperioden och mycket kan göras för att medlemsstaterna skall kunna bli mer självständiga och få fatta mer långtgående beslut i miljö- och klimatfrågan än vad EU gör.

Andersson är 40 år och håller på att avsluta sin utbildning till mikrobiolog vid Göteborgs universitet. Endast examensarbetet återstod, nu får det anstå minst fem år.

Han bor sedan 2004 i Bergsjön, dessförinnan bodde han i studentlägenhet på Olofshöjd.

- Jag kommer ursprungligen från Kalmar men flyttade hit för 20 år sedan när jag började läsa på universitetet, säger han. Det är en flytt jag inte ångrat.

Max Andersson får sällskap i Bryssel av Miljöpartisterna Isabella Lövin, Peter Eriksson och Bodil Ceballos.

Han hoppas främst kunna arbeta för ett bättre klimat.

- Det är den absolut viktigaste frågan för mänskligheten just nu, säger han. Det är ett tungt och trögt arbete med det måste göras, det kommer att ta tid men det kommer att lyckas.

Andersson vill också fylla Piratpartiets tomma skor.

- Det är viktigt att slåss för integriteten på nätet, rätten till fildelning för privat bruk och mot USA;s övervakning av datorer och datoranvändare, säger han.

Max Andersson kommer att veckopendla mellan Bergsjön och Bryssel,

- Tyvärr blir det väl med flyg, säger han. Vi behöver verkligen en snabb utbyggnad av höghastighetsjärnvägarna även i norra Europa så det blir möjligt att åka med tåg mellan Göteborg och Bryssel och inte vara hänvisad till det miljö- och klimatstörande flyget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.