Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Brunnsparken får glashus

Så här ser det nya glasiga förslaget till hus ut. Det ska fylla ut mellanrummet på Södra Hamngatan 47.

I flera år har det varit tomt efter Johannahuset med skobutik i bottenplanet. Här ska det nu bli en ny byggnad i fem våningar och med en sjätte indragen takvåning.

Handel och kontor ska rymmas i huset, vilket omfattar 2 000 kvadratmeter ovanför markplanet. I den utställda detaljplanen ingår även hörnhuset mot Fredsgatan. Fastighetsägaren vill ha ersättning, för att vissa skyddsbestämmelser kommer att råda om detaljplanen antas.

Stadsbyggnadskontoret anser inte, efter en fastighetsvärdering, att någon ersättning behöver utges. Byggnadsnämnden ska, enligt uppdrag, bevaka frågor om bevarande i Göteborgs stadskärna, särskilt som kvarteret är av riksintresse för kulturminnesvården.

Det ursprungliga huset på Södra Hamngatan byggdes i slutet av 1800-talet för bostäder med affärslokaler i bottenplanet. Här öppnade under 1970-talet krögarna Mannerström och Svantesson den i Göteborg världsberömda krogen Johanna, efter statyn Såningskvinnan.

En senare krögare satte tillsammans med en person eld på restaurangen för att få ut försäkringspengar. Två män dömdes för mordbrand.

Byggnadsnämnden väntas vid sitt möte nästa vecka föreslå fullmäktige att anta detaljplanen.

Bild - 2
Mest läst