Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brundtland var målet

Anders Behring Breiviks plan ska ha varit att komma till Utöya samtidigt som förra statsministern Gro Harlem Brundtland besökte ön.

I förhör har han förklarat att han blev försenad, erfar Aftenposten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Gro Harlem Brundtland höll ett tal för AUF-ungdomarna på Utöya under fredagsförmiddagen. Massakern utfördes några timmar efter det att hon lämnat ön.

Gro Harlem Brundtland vill inte spekulera i hur det kunde ha gått i fredags. Hon höll tal på lägret mellan klockan 11 och 12.40 och befann sig därefter på ön i flera timmars tid, skriver Aftenposten.

Enligt uppgifter planerade Anders Behring Breivik att attackera ungdomsförbundets läger när Brundtland talade, men blev försenad.

– Det är helt fel av mig att spekulera om vad som kunde ha hänt när det som faktiskt skedde är så ofattbart, låter hon meddela genom sin rådgivare Jon Mörland, enligt NTB.

Arbeiderpartiets Gro Harlem Brundtland, 72 år, är en av Norges mest kända politiker. Hon var Norges statsminister 1981, 1986–89 och 1990–96. Hon ledde de norska socialdemokraterna under elva år, mellan 1981 och 1992.

Mellan 1998-2003 var hon generaldirektör för FN:s hälsoorganisation WHO.

Den brittiska polismyndigheten Scotland Yard försöker nu klargöra om den norske massmördaren Anders Behring Breivik har besökt London de senaste åren och om han var en del av ett nätverk, som han skriver om i sin dagbok som publicerats på nätet. Det skriver brittiska The Telegraph.

Breivik hävdar i sina texter att han är en av flera likasinnade och att han i april 2002 rekryterades till en terrorgrupp som hämtat inspiration från medeltida korsriddare i Storbritannien. Två brittiska extremister ska ha stått som värdar för mötet, skriver tidningen.

Det är Scotland Yards enhet för extremism på hemmaplan som försöker identifiera de övriga på det påstådda mötet. Hittills är möten och grupperingar enbart uppgifter hämtade ur Breiviks material som han publicerade på nätet före terrordåden i Norge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.