Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
8266b1024.jpg

Brottningen kan kastas ut från OS

Sveriges främsta OS-idrott – brottning – kan försvinna. Internationella olympiska kommitté föreslår att brottningen ska få ansöka om sin medverkan igen, men då tillsammans med andra sporter. – Sporten dör den dag den inte finns med på OS-programmet längre, säger Johan Eurén som tog OS-brons i brottning i London i fjol.

Eurén tog brons i London i somras och planerar för ytterligare OS-deltagande 2016. Längre än så sträcker sig inte hans brottningsplaner, oavsett brottningens framtid som OS-sport.

– Jag kan inte se att brottningen har någon framtid efter 2016, inte för svensk del. Allt hänger på den olympiska statusen, säger han.

– Vi kanske inte är lika publikvänliga. Inte ens jag kan ju för fan reglerna i dag. Om jag ska vara helt ärlig så är det väl ingen överraskning. Vi ha hängt på gärdsgården länge, säger förre OS-medaljören Frank Andersson till Sveriges Radio.

IOK:s exekutivkommitté beslöt på tisdagen att föreslå för den olympiska rörelsens session i september att brottningen ska tas bort från OS-programmet. Vid exekutivkommitténs möte i maj kommer man att besluta om vilken idrott som ska föreslås till inval på OS-programmet 2020. Sessionen beslutar i båda frågorna i september.

"Ett dråpslag"

Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), anser att IOK har bundit ris åt sin egen rygg genom tidigare beslut att sommar-OS får innehålla högst 28 idrotter. Det innebär att det inte går att kapa bort grenar eller klasser inom en idrott och samtidigt ta in en ny sport.

– Det är ett dråpslag för idrotten som åker ut. Det är ingen tvekan om att OS är ett enormt skyltfönster för idrotter som har svårt att nå ut och hitta rekrytering. Vi behöver den mångfalden för att alla ungar ska hitta något som de tycker är kul och spännande att hålla på med, säger Lindeberg.

Brottningen får slåss om en plats på OS-programmet 2020 med idrotter som baseboll och softboll, karate, squash, rullskridsko, klättring, wakeboard och wushu.

Brottning har funnits med på alla olympiska sommarspel, med undantag för spelen i Paris år 1900, och är den idrott där Sverige har tagit flest guld och flest OS-medaljer – 28 guld, 27 silver och 29 brons. Då är inte diskade Ara Abrahamians bronsmedalj i Peking medräknad.

Jämn omröstning

Det kom som en överraskning även för många IOK-ledamöter att brottningen röstades bort från OS grundprogram efter 2016.

– Det var väldigt jämnt i omröstningen mellan brottning och modern femkamp, det skiljde kanske bara en eller två röster. Problemet var att modern femkamp och taekwondo ägnade sig åt effektiv lobbying – brottningsförbundet trodde att brottningen var säker och gjorde ingenting alls, säger en IOK-källa till franska nyhetsbyrån AFP.

Mest läst