Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Broddar - test

  2012. Det ska vara halkskydd som håller greppet under hela foten. Två av de dyrare varianterna hamnade i topp när sju modeller testades av sex brevbärare.

  Efter en lång tid av genuint göteborgskt vinterväder med regn från sidan alternativt blötsnö råder nu is och minusgrader. Och som vanligt anser vissa vinterväghållare att det där med flis och salt kan sparas in. Följden är glashala trottoarer och gångbanor.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men det finns botemedel i lite olika butiker.

  Än så länge tycks butikernas säsongsinköp vara tillräckligt, men på sina håll var det utplockat och vissa storlekar saknades på hyllorna när vi i torsdags var ute för att samla ihop ett antal varianter. Det visade sig att utbudet var brett både vad gällde pris och utformning.

  För att få en kvalificerad bedömning av halkskyddens goda och dåliga egenskaper kontaktade vi City Mails kontor i Linnéstaden. Vilken yrkesgrupp skulle vara bättre lämpad än den som i en gammal schlager beskrivs med att "gå i snö och is"?

  De sex brevbärarna visade sig ha omfattande erfarenheter, inte minst från den senaste veckan, av att halka omkring på underlaget. De kunde snabbt visa på en gångbana intill Folkets bio. Utan varken sand eller flis blev den ett utmärkt testområde.

  Flera intresserade flanörer kasade sig försiktigt fram till oss för att helst få direktrapport om vilket halkskydd som kunde rekommenderas.

  Jörgen Åkerklint med elva års erfarenhet som brevbärare var inte så imponerad av halkskydden som antingen hade broddar under klacken eller framfoten:

  - Samtliga modeller är bättre än inget halkskydd alls. Men man kan bli lurad av dem som bara täcker halva foten. De kan glida iväg.

  Elin Weissglas hade egna personliga erfarenheter av att halka omkull. Efter två fall förra året fick hon halkskydd i julklapp.

  - De har jag på jobbet när det är halt. Med dem kan jag springa under mina rundor, säger hon och berättar att "hennes" halkskydd är testets nummer tre. Bakom siffran dolde sig Spring Yard Cross Country som vid sammanräkningen visade sig vara testets vinnare med överlag goda betyg. Till detta halkskydd ingick dessutom ett antal reservbroddar, utifall att de slits ut. Halkskyddet, och även Spring Yard Steady, är dessutom försedda med en liten tygpåse. Käckt att ha när halkskydden ska stoppas ner i väska eller ficka.

  Den billigaste brodden, Yngsjöbrodden för 65 kronor ger enbart grepp under framfoten. Ett plus för Yngsjöbrodden, liksom systerkonkurrenten Broddy, är att de kan användas av dem som har lite högre klack.

  Det dyraste halkskyddet i testet, Yaktrax för 269 kronor utmärkte sig i startfältet genom att inte ha några vassa piggar. I stället är den varianten försedd med långa stålfjädrar undertill. Funktionen blir som snökedjor. Inget av halkskydden lämpar sig särskilt väl att trava omkring på inomhusgolv med. Men Yaktrax är förmodligen det halkskydd som orsakar minst skador.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.