Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Broddar - test

2012. Det ska vara halkskydd som håller greppet under hela foten. Två av de dyrare varianterna hamnade i topp när sju modeller testades av sex brevbärare.

Efter en lång tid av genuint göteborgskt vinterväder med regn från sidan alternativt blötsnö råder nu is och minusgrader. Och som vanligt anser vissa vinterväghållare att det där med flis och salt kan sparas in. Följden är glashala trottoarer och gångbanor.

Men det finns botemedel i lite olika butiker.

Än så länge tycks butikernas säsongsinköp vara tillräckligt, men på sina håll var det utplockat och vissa storlekar saknades på hyllorna när vi i torsdags var ute för att samla ihop ett antal varianter. Det visade sig att utbudet var brett både vad gällde pris och utformning.

För att få en kvalificerad bedömning av halkskyddens goda och dåliga egenskaper kontaktade vi City Mails kontor i Linnéstaden. Vilken yrkesgrupp skulle vara bättre lämpad än den som i en gammal schlager beskrivs med att "gå i snö och is"?

De sex brevbärarna visade sig ha omfattande erfarenheter, inte minst från den senaste veckan, av att halka omkring på underlaget. De kunde snabbt visa på en gångbana intill Folkets bio. Utan varken sand eller flis blev den ett utmärkt testområde.

Flera intresserade flanörer kasade sig försiktigt fram till oss för att helst få direktrapport om vilket halkskydd som kunde rekommenderas.

Jörgen Åkerklint med elva års erfarenhet som brevbärare var inte så imponerad av halkskydden som antingen hade broddar under klacken eller framfoten:

- Samtliga modeller är bättre än inget halkskydd alls. Men man kan bli lurad av dem som bara täcker halva foten. De kan glida iväg.

Elin Weissglas hade egna personliga erfarenheter av att halka omkull. Efter två fall förra året fick hon halkskydd i julklapp.

- De har jag på jobbet när det är halt. Med dem kan jag springa under mina rundor, säger hon och berättar att "hennes" halkskydd är testets nummer tre. Bakom siffran dolde sig Spring Yard Cross Country som vid sammanräkningen visade sig vara testets vinnare med överlag goda betyg. Till detta halkskydd ingick dessutom ett antal reservbroddar, utifall att de slits ut. Halkskyddet, och även Spring Yard Steady, är dessutom försedda med en liten tygpåse. Käckt att ha när halkskydden ska stoppas ner i väska eller ficka.

Den billigaste brodden, Yngsjöbrodden för 65 kronor ger enbart grepp under framfoten. Ett plus för Yngsjöbrodden, liksom systerkonkurrenten Broddy, är att de kan användas av dem som har lite högre klack.

Det dyraste halkskyddet i testet, Yaktrax för 269 kronor utmärkte sig i startfältet genom att inte ha några vassa piggar. I stället är den varianten försedd med långa stålfjädrar undertill. Funktionen blir som snökedjor. Inget av halkskydden lämpar sig särskilt väl att trava omkring på inomhusgolv med. Men Yaktrax är förmodligen det halkskydd som orsakar minst skador.

Spring Yard Cross Country

Pris: 200 kr

Inköpsställe: Intersport, Östra Nordstan

Kommentarer: Kanonbra! Får ta i för att få på dem men sitter mycket bra på foten. Stabila. Känns helt säkert till och med att springa med dem. Trygga. Även mönster mellan piggarna som hjälper i snön. Lätt att bära med i påsen som hör till.

Yaktrax (Implus footcare)

Pris: 269 kr

Inköpsställe: Team Sportia, Östra Nordstan och Frölunda torg

Kommentarer: Jätteprojekt att få på sig. Sitter där de ska. Lättare att ta av. Bra och stabila. Som virad ståltråd under hela foten. Jämnt grepp. Säkra att promenera med. Inga piggar. Lätta att vika ihop, men stora att bära med sig – krävs väska.

Kalix Ice grippers (Brunngård Group AB)

Pris: 79 kr

Inköpsställe: XXL Sport & Vildmark, Datavägen

Kommentarer: Lätta att ta på och sitter säkert under hela testet. Bra passform. Passar även skor som är ganska släta på översidan. Glider mer med dessa än den andra liknande modellen. Saknar broddar mitt under foten. Lätta att bära med sig.

Spring Yard Steady

Pris: 179 kr

Inköpsställe: Apoteket Hjärtat, Östra Nordstan

Kommentarer: Lätta att få på. Fantastiskt lätta att ta av. Halkar omkring på skorna trots att dessa har bra fästpunkter. Bra grepp men något ostadiga. Okej i nedförsbacke, men glider lite uppför. Tar lite plats. Påse finns, så de är lätta att bära med sig.

Yngsjöbrodden

Pris: 65 kr

Inköpsställe: Doc Morris apotek, Friggagatan

Kommentarer: Lätta att få på. Sitter bra på foten. Bättre remmar än den andra snarlika modellen. Lätt att ställa in rätt storlek. Svårt att gå i nerförsbacke eftersom det bara finns piggar på framfoten. Funkar bäst när man går lugnt. Lätta att ha i fickan.

Broddy

Pris: 69 kr

Inköpsställe: Apoteket Hjärtat, Östra Nordstan

Kommentarer: Lättare att få av än på sig dem. Sitter sämre på än den andra liknande modellen. Ena brodden lossnade efter några meter. Piggar bara på framfoten känns inte stabilt. Halkade flera gånger. Små och lätta att bära med sig i fickan.

Spring Yard Wintergrip

Pris: 199 kr

Inköpsställe: Clas Ohlson, Östra Nordstan

Kommentarer: Enkla att ta på sig och sitter kvar. Ostadiga. Dålig halksäkerhet. Ramlar på isen. Bara hälen får fäste. Värdelösa i uppförsbacke om man inte går på hälarna. Klumpiga att bära med sig. Bandet kan säkert behöva bytas ut så småningom

5 fyrar=lysande

4 fyrar=utmärkt

3 fyrar=bra

2 fyrar=godkänt

1 fyr=underkänt

Överkorsad fyr=uselt

Philip Johansson, 27

Samuel Johansson, 19

Emilie Olofsson, 21

Elin Weissglas, 24

Jörgen Åkerklint, 37

Axel Åkerman, 19

Halkskydden köptes in i olika butiker i Göteborg. De försågs med en siffra och testpanelen bedömde dem efter vissa kriterier som exempelvis hur de var att ta av och på, hur de satt fast och kändes på foten, samt inte minst hur de grep fast i det isiga underlaget under promenad och rask gång. Kommentarerna är hämtade ur panelmedlemmarnas protokoll. Halkskydden kan finnas till andra priser i andra butiker.

Mest läst