Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Storbrittaniens premiärminister Gordon Brown.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brittiskt val 6 maj

Det brittiska parlamentet kommer att upplösas. Val ska hållas den 6 maj, meddelande premiärminister Gordon Brown i dag efter att ha fått klartecken från drottning Elizabeth.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Drottningen har varit vänlig nog att gå med på att parlamentet upplöses och att parlamentsval hålls den 6 maj, sade Gordon Brown i ett kort tal utanför 10 Downing Street som direktsändes av brittiska tv-kanaler.

Enligt uråldriga traditioner ber regeringschefen monarken om tillstånd att upplösa det gamla parlamentet för att hålla val.

Opinionsmätningar tyder på att Browns parti Labour, som haft makten sedan 1997, är på väg att förlora den till konservativa Tories. Läget är dock svårbedömt, valet väntas också kunna leda till en minoritetsregering, en mycket ovanlig situation i Storbritannien.

Brown lovade i sitt tal att fortsätta bekämpa den ekonomiska krisen. Omgiven på trottoaren av sina ministrar erkände han också att förtroendet för brittiska politiker har blivit lidande av skandalerna kring bland annat parlamentsledamöters kostnadsersättningar.

-Politiken har ärrats av den senaste tidens händelser, sade han i vad som kan betecknas som hans första valtal. -Jag vill förnya kontraktet mellan folket och de som har svurit att tjäna folket.