Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Obama, Limbaugh, Romney och Trump.

Britt-Marie Mattsson: "Hat har inte dominerat kampanjen"

Britt-Marie Mattsson har följt tio amerikanska presidentval. Kampanjen inför det senaste har varit tuff men att beskriva den som hatisk är att förenkla, tycker hon.

Tonen inför presidentvalet har varit väldigt hård men GP:s Britt-Marie Mattsson som bevakat samtliga amerikanska val sedan 1976 känner inte igen det Obama-hat som en del svenska medier målar upp.

- Detta presidentval har varit mycket tufft med hårda tag från båda håll. Barack Obamas politik har fått ta mycket stryk från republikanerna och Mitt Romney har av demokraterna ifrågasatts både för sin politik och som person. Det finns alltid undertoner i valrörelserna - som respektive kampanjer officiellt försöker hålla sig undan. 

"Trump uppfattas som en idiot"

Men när miljardären Donald Trump gång på gång ifrågasätter Obamas födelseort och hävdar att han inte är född i USA och därmed inte får lov att väljas till president eller när Fox News talar om att vita är i minoritet handlar inte det om hat?

- Att använda Donald Trumps vansinniga utspel som exempel på en allmänt utbredd hatkampanj är svårt. Han uppfattas som en idiot eller i bästa fall som en rik clown.

Fox har skapats som en extremt partisk konservativ kanal och sticker inte under stol med sin partiskhet vilket inte heller Msnbc gör som skapats som en radikal motvikt och som också har ett uppskruvat tonläge fast från andra hållet.

Britt-Marie Mattsson ser hur nätet delvis har förändrat det politiska samtalsklimatet.

- Nätet erbjuder det mesta av rasism och fördomar och här har det exploderat sedan nätet blivit en möjlighet för alla att uttrycka sina åsikter.

Rasfrågan kommer in

Ändå tycker hon att det är att förenkla att beskriva tonläget i kampanjen som hatiskt.

- Det som kan beskrivas som hat mot Barack Obama har med politik att göra men här kommer också rasfrågan in. Hur den påverkat valutgången är svårt att säga men de demokratiska väljarna valde honom 2008 och valde om honom 2012.  Det är en stor sak. USA har inte bara haft sin första svarta president i fyra år utan har valt honom för ytterligare fyra år. 

Men visst ser hon hur rasistiska kommentarer finns både på nätet och bland radiopratare på den yttersta högerkanten, som Rush Limbaugh. Samtidigt har också Mitt Romneys mormontro varit föremål för hat eftersom den kristna högern inte accepterar mormonerna som kristna.

- Men det ska tilläggas att hat i huvudsak inte dominerat kampanjen, menar Britt-Marie Mattsson. 

Aftonbladet jämförde i går kampanjen mot Obama med hatet mot Olof Palme under 80-talet. Hur ser du på det?

- Hat är ett mycket starkt ord som ska användas med försiktighet också när det gäller Olof Palme. Palme hade hyfsade personliga popularitetssiffror i de mätningar som gjordes under hans tid. Det fanns dock en hatfull stämning i högerkretsar. Där uppfattades Palme som klassförrädare. Han var en polariserande politiker men hatet var koncentrerat till den politiska högerkanten.  

Britt-Marie Mattsson tycker att historieskrivningen om Palmehatet både förminskar Palmes politiska gärning och honom som person

- Detsamma gäller Obama.

Mest läst