Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Britt-Marie Mattsson: Ett erkännande är en farlig väg

Hur kan den svenska regeringen bäst hjälpa de svenska journalisterna som dömts i Etiopien? Möjligheterna skall inte överskattas men inte heller underskattas. ” Tyst diplomati” kräver de skarpaste hjärnorna på UD för att lyckas.

Etiopien är ett av Sveriges största biståndsländer. Det svenska engagemanget går långt tillbaka i tiden och innefattar stöd till både kejsaren Haile Selassie och militärdiktaturen. En möjlighet är att idag sätta hårt mot hårt och hota att dra in allt bistånd om journalisterna inte släpps. Mot det talar att EU och USA också bistår Etiopien ekonomiskt och att en svensk demonstration bara skulle uppfattas som ett slag i luften. Med indraget bistånd finns inte heller någon väg tillbaka där förhandlingar istället kan bli en lösning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att EU och USA skulle agera kraftfullt mot Etiopien med hänvisning till domarna mot de svenska journalisterna är inte troligt. Etiopien uppfattas av USA som ett strategiskt viktigt land i Afrika.

En lösning skulle därför vara ” tyst diplomati” vilket har det besvärliga med sig att den just måste vara tyst. Ingenting kan yppas utåt under processen och troligen inte heller efteråt. Journalisternas svenska advokat har efter domen talat om möjligheten till benådning men det innebär antagligen att de först måste erkänna sig skyldiga till brotten som de dömts för men inte begått. En på förhand given garanti för att bli släppt i utbyte mot erkännande är en farlig väg eftersom den etiopiska regimen mycket väl kan ändra sig sedan erkännandet skett. Domen kan då istället skärpas ytterligare.

Det är kanske endast på den diplomatiska vägen som regeringen kan nå framgång. Vad som i sådana förhandlingar utlovas från svensk sida kan inte offentliggöras. Sveriges förhandlar i princip inte om frigivanden som innebär mer eller mindre långtgående förpliktelser eller ersättning i form av bistånd eller pengar. För den etiopiska regeringen är det troligen viktigt att inte förlora ansiktet vilket betyder att en överenskommelse måste innebära att Sverige framställs som landet som vikt sig för att få hem svenska medborgare.

Denna form av ”tyst diplomati” – som kan bli långdragen – ger sällan poäng för regeringen på hemmaplan. Ju längre processen drar ut på tiden, desto starkare blir kraven på att något måste hända. "Tyst diplomati” misstänks ofta dölja det faktum att ingenting egentligen görs. Om förhandlingarna kröns med framgång är det också svårt att ta åt sig äran för regeringen eftersom överenskommelsen inte kan offentliggöras.

UD har stor kompetens och skickliga diplomater som skulle kunna inleda det diplomatiska arbetet . Men det kräver ett snabbt klartecken från statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt för att alla vägar skall kunna utnyttjas innan positionerna blir fastlåsta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.