Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bristande djurskyddslag

Bilden av lamm som betar i det svenska landskapet är snart ett minne blott. I och med nya produktionsmetoder får vart femte lamm aldrig uppleva betesängen.

När du väljer lammkött från Sverige kan du vara säker på att djuren växer upp under goda förhållanden; det svenska djurskyddet hör till de strängaste i världen, säger Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Men gårdagens granskning av svensk lammuppfödning, gjord av Svenska Dagbladet och Sveriges Radios Ekoredaktion, visar att det finns allvarliga brister i djurskyddet.

I Sverige äts det allt mer lammkött, mycket tack vare att lammkött anses vara ett mer miljö- och djurvänligt alternativ till annat kött.

För att kunna möta efterfrågan har en del uppfödare börjat satsa på att föda upp djuren inomhus. Lammen föds i januari och hålls instängda fram till slakt i mars/april. Detta innebär att vart femte lamm aldrig får lämna djurstallarna och komma ut på grönbete.

Dessvärre anser inte jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) att utvecklingen av lammproduktionen är något att bli upprörd över. Annat är det med Miljöpartiet som anser att det är en bedrövlig utveckling och kräver att frågan måste upp på den politiska dagordningen. Enligt djurrättslagen är det först i samband med betessäsongen som får och kor har rätt att vara ute och andas frisk luft, men då har redan vårlammen slaktats.

Intresseorganisationen Svenska Lammproducenter ser det som en positiv utveckling att allt fler lammuppfödare håller lamm inomhus så att konsumenterna kan få färskt lammkött året runt. Att det sker på bekostnad av djurens välbefinnande tycks inte störa organisationen nämnvärt.

En av världens främsta forskare på lamm- och fåruppfödning, doktor Cathy Dwyer vid Scottish Agricultural College, befarar att djurens hälsa riskeras när de utsätts för intensiv uppfödning och hålls inomhus.

– När djuren hålls för tätt finns det risk för att de blir så stressade att de inte äter och svälter. Och att sjukdomar sprids lättare som till exempel att klövarna ruttnar eller att de får lungsjukdomar.

Nya snabbväxande raser som Dorperfåret, leder tanken till den i Sverige förbjudna monsterkreaturen Belgian Blue. Dorperfåret föds upp med kraftfoder så att musklerna sväller upp; de har ingen ull som behöver klippas och de har en lång brunstperiod.

Lammproduktionen blir industrialiserad, djuren ses inte längre som levande varelser utan förvandlas till kronor och ören. Det efterlängtade påskalammet blir ett åretruntlamm.

Jordbruksverket slår fast att lamm ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sätt som är bra för deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Längre bort från den verklighet som väntar ett Dorperlamm kan man knappt komma. Att myndigheten dessutom gett tillstånd att operera in nedfrysta lammfoster i tackor, som skall fungera som surrogatmödrar, för att det är för svårt och dyrt att importera vuxna djur är oförståeligt.

Johan Loberg på Jordbruksverket tycker att det räcker med att konsumenterna får information om hur lammet fötts upp. Vill de sedan köpa kött från lamm, som aldrig sett en grön äng, är det upp till dem.

Ordföranden för Djurskyddet i Sverige, Sten Svensson, har däremot reagerat starkt liksom Marit Paulsen (FP) . Hon slår fast att såväl kor som får och lamm har rätt att få vara både ute och inne. Ger inte lagstiftningen den rätten i dag måste den ändras. I djurrättsfrågor krävs ett ställningstagande, inte bara en massa tyckande.

$1

Mest läst