Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Brist på yrkesfolk i heta Storgöteborg

Arbetslösheten minskar mest i Storgöteborg – i hela landet. Konjunkturen kommer att vara stark under hela våren. De enda molnen på himlen är att det är brist på yrkeskunnigt folk.

Konjunkturen för Göteborgsregionen ser ljus ut det närmaste halvåret. Inte minst på arbetsmarknaden.

I Storgöteborg har arbetslösheten av öppet arbetslösa minskat med nära 2 400 personer från december 2014 till december 2015, enligt färsk statistik från Arbetsförmedlingen. I Storstockholm är motsvarande siffra 43 personer och i Malmöregionen har arbetslösheten ökat med 280 personer under motsvarande period. Arbetslösheten i Malmö ligger över tio procent, medan i Göteborgsområdet är den 6, 25.

- Om man ser till hela riket, så minskar arbetslösheten med 3 900 personer under ett år, och den största delen av minskningen sker i Storgöteborg, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

- Det är en väldigt stark utveckling inom näringslivet, de senaste två åren har varit väldigt bra för Göteborg. Konjunkturen ligger på det vi klassar som starkt konjunkturläge till och med. Och behovet av att anställa har varit större än i Stockholm, säger han.

Framför allt har fordonsindustrin varit ett lokomotiv som dragit med sig många leverantörer, men också hotell och restaurang har gått mycket bra och även offentlig förvaltning har ökat under 2015.

- När vi tittar framåt ser vi en väldigt stark konjunktur på väg inom bygg, fordonsindustri och företagstjänster. Inom bygg förväntar man sig en väldigt stark konjunktur under våren. Rekryteringsbehovet är stort och det är många företag som säger att de har svårt att hitta kompetens, säger Henrik Einarsson.

- Det går bra för nästan alla branscher i Göteborgsregionen. Vissa delar av industrin har inte tagit fart ännu. Men generellt sett går det väldigt bra och det finns många möjligheter till jobb, säger han.

Brogren Industries i Älvängen är ett av dessa företag i Göteborgsområdet som seglar fram i stark medvind. Det moderna teknikföretaget är specialiserat på industriella gasturbiner, motorkomponenter till aerospace och parts.

Mitt under värsta finans- och fordonskrisen hade Brogren Industries en fantastisk utveckling och var upp i cirka 100 anställda som mest. Men precis när man tog fart för att utveckla sitt nya affärsområde aerospace, föll efterfrågan inom gasturbiner och orderböckerna gapade tomma.

- Under 2012 och 2013 åkte vi på en smäll. Över en semester försvann en stor del av ordarna, och vi tvingades tyvärr göra kraftiga personalneddragningar och var nere på 65 till 70 personer, berättar vd:n Börje Andermård, medan han visar runt i den toppmoderna verkstadsindustrin.

Här fräser, svarvar och lasersvetsar exakt programmerade robotar komponenter till flygplansmotorer och gasturbiner, medan hantverksskickliga verkstadsarbetare svetsar specialkomponenter för hand.

Under 2014 vände det upp igen, efter en stororder av brittiska GKN Aerospace, och antalet anställda har ökat i en rasande fart.

- 2014 startade vi med 71 anställda och slutade med 78. I fjol anställde vi ytterligare 19 personer, och den 25 januari i år är vi tillbaka på 100 anställda igen, säger Börje Andermård.

Och företaget har fortsatta behov av att anställa skickligt yrkesfolk.

- Men det är svårt att hitta rätt personal och det krävs en del introduktionstid, för flygplansindustrin har hårda krav på kvalitet. Så det är inte bara att hoppa in, säger han.

Göteborgsregionen: 6,26 procent (minus 0,5 procentenheter under ett år)

Stockholmsregionen: 6,33 procent (minus 0,1 procentenheter under ett år)

Malmöregionen: 10,4 procent (plus minus noll under ett år)

Sverige: 8 procent (minus 0,1 procentenheter under ett år)

Förändringar antal arbetslösa från december 2014 till december 2015:

Göteborgsregionen: minus 2 399

Stockholmsregionen: minus 43

Malmöregionen: plus 280

Sverige: minus 3 907

Källa: Arbetsförmedlingen

Mest läst