Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anders Behring Breivik i vittnesbåset.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Brevikrättegången onsdag

– Jeg önsker ikke å kommentere det, blev onsdagens utan konkurrens vanligaste svar från Breivik.

Efter lunchpausen fortsätter åklagare Inga Bejer Engh att pressa Breivik på detaljer ur manifestet, vad som är sant och inte sant. Inom fem minuter har han redan sagt "det kommenterar jag inte" tio gånger.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En del åhörarplatser, både för press och anhöriga, är tomma. De två första dagarna var det helt fullt i salen.

Engh fortsätter att pressa Breivik om det påstådda nätverket Knights Templar. Hon läser upp några rader ur manifestet, där Breivik skriver om ett möte i Baltikum där 25–30 personer närvarade från ett 10-tal länder.

I texten står att det var politiker och framgångsrika företagare som deltog. Breivik medger att det är en "pompös beskrivning", men vill inte svara på fler frågor om mötet.

I Litauen 2004

Polisen har uppgifter om att Breivik var i Litauen 2004, men bara i 24 timmar. Han var även i Estland samma år, då bara i 19 timmar. Vid båda resorna startade han ett konto i en bank i landet. Åklagaren undrar när han då hann med mötena, men det kommenterar inte Breivik. Hon undrar också varför han skrev det i manifestet om det är så hemligt.

– Kanske borde jag inte ha nämnt det. Det var en bra observation från dig, svarar Breivik, och spridda skratt hörs bland åhörarna i salen.

Det påstådda nätverket är menat för "nationalister och kristna" i Europa, säger Breivik.

Han ser al-Qaida som en förebild.

– De brukar extremt brutala metoder för att påverka samhällsutvecklingen. Vår önskan är att få en europeisk version, säger han.

När han talar om nätverket pratar han om "vi" och "oss". Breivik ser sig delvis som en "militant kristen" och tror att vissa skulle ha sett honom som en martyr om han hade dött.

– De som kämpar för kristendomen önskar att kristna ledare ska bidra i kampen och erkänna dem som offrar sig i kampen, säger han.

Hade respekterat dödsstraff

Åklagaren frågar Breivik vad han anser om det straff han kommer att få. Tjugoett års fängelse är ett "patetiskt straff", svarar den åtalade. Hade han då hellre velat bli dömd till döden, undrar Bejer Engh.

– Jag önskar inte det, men jag hade respekterat det. På ett sätt är det synd att Indrebö blev sparkad för han verkar vara den enda här som har förnuftiga tankar, säger han.

Breivik understryker att han bara respekterar två straff – frigivning eller dödsstraff.

Nämndemannen Thomas Indrebö blev på tisdagen av med sin plats i rätten efter att det kom fram att han på Facebook skrivit att Breivik borde få dödsstraff.

Har ny slips

I morse, kort efter att rätten satt sig och domare Wenche Elisabeth Arntzen öppnat förhandlingarna, Breivik till vittnesbåset. Därefter fortsatte åklagare Inga Bejer Engh förhöret.

Breivik uppträdde som dagarna tidigare i mörk kostym, men hade denna dag bytt från ljus till mörk slips. Återigen gjorde han sin högerextremistiska hälsning med utsträckt knuten näve innan han satte sig ner.

Han svarade lugnt på åklagarens frågor, men blev fåordig när han fick frågor om vem han hade haft kontakt med i Norge i samband med att han inledde sin radikalisering.

– Det vill jag inte säga något om, var Breiviks svar på en rad frågor som Bejer Engh ställde.

Det blev flera gånger ett irriterat meningsutbyte.

– Jag vill inte säga för mycket, jag sade redan mer än jag borde i polisförhören, sade Breivik.

Misstänkte säkerhetspolis

Det tog inte lång tid för åhörarna att uppfatta det muntliga ställningskriget mellan Bejer Engh och Breivik.

Den senare svarade på allmänna frågor, men så fort som Bejer Engh ställde konkreta frågor om eventuella medbrottslingar och anhängare blev svaret:

– Jag vill inte att gå in på den saken.

– Jag vill inte svara på den frågan.

Bejer Engh insisterade inte utan fortsatte med andra frågor.

Breivik medgav dock att han försökte undvika kontakt med norska meningsfränder eftersom han misstänkte att dessa stod på den norska säkerhetspolisens övervakningslista.

London och Liberia

Åklagare Bejer Engh lade mycket krut på att försöka klara ut Breiviks resor i utlandet, framför besök i London och Liberia.

I Liberia mötte han en serbisk man, som enligt Breivik var efterlyst för krigsförbrytelser efter Balkankonflikterna.

– Han var en krigshjälte. Han hade kämpat mot muslimerna i sitt land, sade Breivik.

– Varför var den här serben så intresserad av att träffa dig? frågade Bejer Engh.

– Det vill jag inte säga något om.

När frågorna om serben blev för många fick Breivik ett utbrott.

– Varför skippar vi inte de här närmaste två timmarna och kommer fram till den slutsats ni vill ha, nämligen att ni inte tror att det finns något nätverk och att jag aldrig träffat den här serben.

Allt bistrare stämning

Det fortsatta förhöret visar på en allt bistrare stämning i salen.

– Varför vill du inte säga här i rätten det du redan sagt i polisförhör? frågar Bejer Engh.

– Jag vill inte säga saker som kan leda till gripande av annan, blir svaret.

Domare Arntzen ingriper:

– Förstår du Breivik att din vägran att svara på åklagarens frågor leder till att tid måste avsättas för att läsa högt ur förhören. Förstår du att en svarsvägran också kan användas emot dig?

Intrycket de första timmarna i rättssalen var att Breivik har kontroll över förhandlingarna i den mån att han styr hur mycket han själv vill avslöja. Åklagarna har inte insisterat men har ett problem eftersom det som kommer fram i rättssalen inte stämmer överens med det som Breivik sagt tidigare.

Breivik mycket irriterad

Kort före paus tog åklagare Holden över med detaljfrågor. Men även Holden stötte snart på patrull.

– Det där önskar jag inte svara på, blev svaret oftast.

För att underlätta för Breivik att följa med har åklagarna gett honom ett dokument med en tidslinje byggd på uppgifter från förundersökningen.

Det märktes klart att Brevik själv var mycket irriterad över åklagare Bejer Enghs utfrågning som gång på gång tycktes tvinga honom att vägra svara. Av flera andra svar framgick att Breivik ser detaljfrågor som ett ifrågasättande av hela hans värld av hemliga möten i Liberia och London och det hemliga tempelriddarorden.

Några gånger blev det tydligt att Breivik insåg att åklagaren inte tror på honom, bland annat när han vägrade kommentera inte bara sådant han sagt i polisförhören men också sådant som han själv skrivit i sitt manifest och spritt på nätet.

"En del av hans självbild har börjat vittra"

Bland åhörarna på onsdagen fanns också vaktchefen John Hestnes som förlorade flera arbetskamrater när hans arbetsplats i regeringskvarteren sprängdes i luften. Hestnes klarade sig utan skador och leder nu stödgruppen för dem som överlevde terrorattentatet i regeringskvarteren.

– Jag sitter i rättssalen varje dag, men ibland behöver man gå ut och ta en nypa frisk luft, säger han till TT utanför tingshuset.

– Denna dag har en del av hans självbild börjat vittra sönder, det märks på honom. Och jag tror inte att han själv ser det som en seger att vägra svara på så många frågor, säger Hestnes.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.