Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Breivik ställer villkor

Om rätten beslutar att jag är mentalt frisk så kommer jag inte att överklaga. Det beskedet gav massmördaren Anders Behring Breivik på torsdagen.

Beskedet väckte viss uppmärksamhet men åklagare Svein Holden kommenterade senare syrligt att rätten beslutar om Breiviks straffrättsliga tillräknelighet utan hänsyn till vad den åtalade själv har för önskemål.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Breivik hade för övrigt flera kommentarer till dagens fem vittnen, samtliga ungdomar med svåra skottskador, flera av dem med amputationer som följd. Han sade att han "är skicklig" att dölja sina känslor men att han efter dagens vittnesmål "nästan känner mig emotionellt skadad".

Frisk eller sjuk?

Breiviks mentala status tenderar att bli ett allt viktigare ämne under förhandlingarna. Ett öppet brev från domarkollegiet till den kommission som bedömt de båda sinnesundersökningar som gjorts visar irritation över att kommissionen inte lyckats ge ett konkret svar på hur de ser på den sinnesundersökning som fann Breivik frisk och att man uppenbarligen försökt dölja att man varit oense inom kommissionen. Före 1 juni vill domarna nu ha svar på om man formellt underkänner den omstridda friskförklaringen eller inte.

Inför nästa veckas genomgång av polisinsatsen under terrordåden offentliggjorde norska medier en rapport från svensk polis som avslöjar att man var betydligt snabbare än sina norska kolleger att sätta känsliga byggnader under skärpt säkerhetsbevakning.

"Gud styrde Breivik"

Oslopolisen har inte velat kommentera den svenska rapporten.

En liten grupp danska och norska teologer anser att Gud hade ett finger med i spelet under terrordåden, rapporterar tidningen Politiken.

– När ondska drabbar oss så är det för att Gud vill att vi ska vända oss till honom, allt som sker leds och styrs av Gud, även Breivik, säger teologen Peter Olsen till Kristeligt Dagblad. Tidningen uppger att Olsen fått stöd från teologer även i Norge men att långt flera avfärdar hans teser som "teologisk kortslutning".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.