Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
759791.jpg
Försvarsadvokaten Geir Lippestad talar med pressen efter mötet med Anders Behring Breivik om vittneslistan.

Breivik oense med försvarare

Anders Behring Breivik vägrar låta sin mamma vittna till sitt försvar.

När listan över vilka vittnen försvaret ska kalla nu äntligen är klar framgår det att det advokaterna och Breivik varit osams om hur strategin för försvaret ska läggas upp.

Breiviks försvarsadvokater lämnade i dag in sin lista på de vittnen man vill kalla till rättegången.

Huvudförsvararen Geir Lippestad sade att man efter ett "mödosamt och utdraget arbete" och flera timmars samtal med Breivik fått vittneslistan klar. Vittneslistan skulle egentligen ha lämnats in redan i torsdags.

Det framgick att det har rått stark oenighet mellan Breivik och hans försvarare om hur försvarsstrategin ska läggas upp.

-Vi har haft lite olika infallsvinklar till saken. Hans är att tala om orsaken till det han har gjort, vår är att hålla en mer juridisk infallsvinkel. Det är inte alltid som de ståndpunkterna kan mötas. Men nu har vi enats, sade Lippestad.

Från början ville Breiviks försvarsteam även kalla in Breiviks mamma och några av hans vänner. Men det vägrade Breivik själv gå med på.

Däremot står det sedan tidigare klart att de i Norge boende islamisterna mulla Krekar, Arfan Bhatti och Mohyeldeen Mohammad kallas. De anses kunna stärka försvarets linje om att Breivik hade fog för sin åsikt att Europa är på väg att tas över av muslimer.

Breivik skrev detaljerade dagboksanteckningar dagarna efter massakern den 22 juli. Rättspsykiatern Pål Abrahamsen anser att Breivik är helt i stånd att skilja på känslor och intellekt, skriver VG.

Det är ett viktigt faktum för slutsatserna som ska dras av rättspsykiatrerna Terja Törrissen och Agnar Aspås som ska lämna sin rapport om Breivik den 10 april.

Breivik
Anders Behring Breivik.
Mest läst