Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
psykundersökning breivik
Psykiatern Torgeir Husby lämnar över rapporten om Breivik till Oslo tingsrätt.

Breivik "kränkt av" psykdiagnos

Anders Behring Breivik lider av paranoid schizofreni och var psykotisk vid massmorden, enligt den rättspsykiatriska undersökningen. Åklagaren uppger att Breivik inte accepterar slutsatsen och "blir kränkt" av den.

Breivik togs till ett kort polisförhör i eftermiddagen. Åklagarsidan ville veta hur han ställde sig till slutsatsen i den rättspsykiatriska undersökningen.

-Det verkar som om han inte accepterar den och blir kränkt av slutsatsen, sade åklagaren Christian Hatlo till NTB. -Han sade att han var rädd att detta skulle hända.

För åklagaren har undersökningen i dagsläget ingen större betydelse.

-För oss ändrar detta inte mycket, vi kommer att fortsätta som tidigare, sade han.

Om rätten håller med kan han dömas till sluten vård i stället för fängelse.

-Han har över en längre tid utvecklat sjukdomen paranoid schizofreni, sade åklagaren Svein Holden under en presskonferens i Oslo.

I rapporten skriver de sakkunniga att Breivik har levt i sitt eget bisarra universum, och själv sagt att mördandet på Utöya var "avrättningar av kärlek till mitt folk".

Han var psykotisk, såväl när han begick morden som när han undersöktes, menar de.

Breivik har också i samtalen med psykiatrikerna sagt att han ser sig som den "den mest perfekta riddaren efter andra världskriget" och att hans tempelriddarorganisation kommer att ta makten i Europa. Han ser sig själv som framtida regent i Norge.

Om tingsrätten är enig med de sakkunniga om bedömningen så blir det troliga resultatet att Breivik döms till sluten psykiatrisk vård.

Men rätten kan också utnämna fler experter om man inte är nöjd med de bådas slutsatser.

Oavsett vad experter och tingsrätt kommer fram till nu så kommer rättegången mot Breivik i april nästa år hållas som planerat, säger Tor Langbach vid det norska domstolsverket till VG.

-Att Behring Breivik förklaras otillräknelig kommer inte ha någon större betydelse. Allt tyder på att saken kommer att föras på samma sätt och i lika stor omfattning som om det hade varit en vanlig rättssak. Det som skiljer sig är att bevisframläggandet i samband med straffutmätningen blir annorlunda. Men det avgör åklagaren, säger Langbach till VG.

Åklagaren Inga Bejer Engh bekräftade vid presskonferensen att rättegången mot Breivik hålls i april nästa år som planerat, och att den kommer att genomföras på ungefär samma sätt som om Breivik skulle dömas till fängelsestraff.

Vid en sådan rättegång kommer Brevik att dömas till rättspsykiatrisk tvångsvård. Vart tredje år därefter ska domslutet rörande fortsatt tvångsvård bedömas, med det ursprungliga domslutet som grund, sade Bejer Engh.

-Det kan bli livet ut om den dömdes anses vara en fortsatt fara för samhället, betonade hon.

Det blir nu en speciellt tillsatt kommission som ska gå igenom och sedan uttala sig om expertutlåtandena. Det ska enligt planerna ske före jul.

Breivik kan nu, till följd av experternas slutsats, komma att överföras till sjukhus. Åklagaren förklarade vid presskonferensen att man åtminstone överväger ett sådant beslut.

-Vi vill först se vad den rättsmedicinska kommissionen kommer fram till, sade Bejer Engh.

Bejer Engh framhöll att Breivik kan hållas inspärrad även om han skulle friskförklaras - förutsatt att han ses som en fara för samhället.

Torgeir Husby har samarbetat med kollegan Synne Sörheim för att utröna Behring Breiviks psykiska hälsa när han utförde terrordåden i Oslo och massmorden på Utöya 22 juli. Deras utlåtande bygger på sammanlagt 13 samtal med Breivik och anses få en avgörande betydelse i rättegången.

-Det har varit ett svårt, vanskligt och omfattande arbete, sade Torgeir Husby när han anlände till rätten med en väska som innehöll den rättspsykiatriska utredningen på 243 sidor.
Mest läst