Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Breivik hålls häktad i åtta veckor

Efter att 93 människor hittills mist livet i Oslo och på Utöya hölls i dag häktningsförhandling med Anders Behring Breivik, bakom stängda dörrar. Beslutet: Anders Behring Breivik häktas i åtta veckor.

Häktningsförhandlingen mot Anders Behring Breivik inleddes strax före klockan 14 i rättssal 828 på åttonde våningen i Oslo tingsrätt. Fyrtio minuter senare var den avslutad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rätten beslutade att Anders Behring Breivik ska hållas häktats i åtta veckor, misstänkt för terrorbrott. Beskedet lämnades av domaren Kim Heger.

Han hålls i isolering i fyra veckor och då får han inte ta emot brev eller besök eller följa medier.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar eftersom polisen misstänkte att Breivik skulle sända kodade meddelanden till eventuella medhjälpare.


Har erkänt

Behring Breivik har erkänt att han legat bakom både bomben och skottlossningen på Utöya, något som styrks av den övriga bevisningen, säger domare Kim Heger.

– Målet med attentaten var att ge en kraftig signal till folket, säger domaren och hänvisar till den misstänkte gärningsmannens förklaring.

– Den misstänkte ville tillfoga Arbeiderpartiet största möjliga skada och i framtiden strypa nyrekrytering.

Anders Behring Breivik anser enligt domaren att partiet har svikit Norge och det norska folket.

"Och priset för förräderi fick de betala i går", ska den misstänkte ha sagt.


Teroristavsikt
Utifrån den misstänktes förklaring anser rätten att han handlat med "terroravsikt". Utöver det anser sig rätten inte behöva utforska Behring Breiviks motiv.

I polisförhör ska han dock ha gett information som kräver ytterligare efterforskningar.

– Bland annat om "ytterligare två celler i vår organisation", säger domaren och citerar den misstänkte.

Begäran om åtta veckors häktning bifölls och anses inte vara överdriven. Åklagarens begäran om kontaktförbud och isolering fick också stöd.

– Av hänsyn till utredningen är det viktigt att han inte kan kommunicera med andra och rätten bifaller önskemålet.


Upprörda känslor

Breivik färdades i en pansarbil på vägen till tingsrätten. Upprörda åskådare som samlats utanför bankade på den och skrek ut sin ilska gentemot Breivik.

Bilen stoppades men kunde sedan fortsätta fram till tingsrätten sedan polis ingripit.


Stängda dörrar

En representant för tingsrätten meddelade strax innan häktningsförhandlingen satte igång att domaren beslutat att hålla förhandlingarna mot Anders Behring Breivik bakom stängda dörrar på grund av säkerhetsläget och med hänsyn till den pågående förundersökningen.

Hon meddelade också att det, i enlighet med norsk lagstiftning, är förbjudet att fotografera den misstänkte.

Redan en och en halv timme innan förhandlingarna var avsedda att inledas i Oslo tingsrätt var trängseln är enorm, medan journalister väntade på att säkerhetskontrollerna ska börja, rapporterade TT:s utsände


Mördaren vill ha offentliga förhandlingar

Polisen fanns på plats med en stor styrka eftersom man befarade hämdaktioner och lynchstämning.

– Vi måste försäkra oss att den misstänkte förs tryggt fram och tillbaka till rätten. Vi ska också ombesörja för att det finns så mycket poliser på plats att rättsförhandlingarna kan gå rätt till, sa vakthavande polisbefäl Sveinung Sponheim vid Oslopolisen till norska TV2.

Den misstänkte massmördaren Anders Behring Breivik ville att förhandlingarna skulle vara offentliga. Han hade också begärt att få bära uniform. En önskan som inte bifölls.

– Rätten fattade beslut före förhandlingen om att Breivik inte fick ha på sig uniform under häktningsförhandlingen, sa en talesman för tingsrätten


Dödsstraff för svenskar

Anders Behring Breivik förespråkar i sitt manifest, som lades ut på internet i samband med dåden, vad han kallar dödsstraff för 9 393 svenska "förrädare". Han delar in dem i flera kategorier. Kategori A är sådana som politiska ledare, mediechefer, kulturchefer och näringslivstoppar. Dit hör även statschefen och andra som han beskriver som "de mest inflytelserika och högst profilerade förrädarna".

De svenska kategori B-förrädarna ska gå samma öde till mötes. De är enligt Breivik "kulturmarxister" och sådana som förespråkar "multikulturalism". Även EU-parlamentariker, journalister, redaktörer, lärare, universitetsprofessorer, publicister, radiokommentatorer, tekniker, läkare och kyrkoledare tillhör den gruppen.

Breivik hänför samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till kategorin "kulturmarxister/självmordsbenägna humanister/kapitalister–globaliseringsförespråkare".

Enligt Breivik har Sverige upphört att vara ett demokratiskt samhälle.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.