Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Breivik hämtade bombdelar i Karlstad

Anders Behring Breivik hämtade personligen 150 kilo aluminium på Schenkers terminal i Karlstad. – Han var här och hämtade det, säger Pierre Olsson vid Schenker.

Det var i våras som den terrormisstänkte norrmannen hämtade aluminiumstavarna i tre paket om vardera 50 kg som han, enligt sitt offentliggjorda manifest, beställt för transport till Sverige.

Stavarna ska senare ha malts ner av Breivik själv till ett fint pulver.

Aluminiumpulvret ingår som en av ingredienserna i tillverkningen av den typ av hemmagjorda bomber som Breivik misstänks ha använt under fredagens dåd för att ge bomben större sprängkraft.

Beställningen ska ha gjorts i mitten av december 2010. Den 1 mars beklagar han sig över att ha betalt 2000 euro för aluminiumet, men ännu inte fått något skickat till sig.

"Säljaren är oerhört oprofessionell och har inte besvarat mina fem senaste mejl", skriver Breivik.

Uppenbarligen löste det sig till slut. Enligt Schenkers pressinformatör Pierre Olsson kom Breivik till slut för att hämta varorna och körde dem till Oslo.

– Han var där personligen och hämtade varorna, säger Pierre Olsson.

Enligt Breiviks egna uppgifter ska han ha använt ett av sina bolag, ett bolag som uppgavs syssla med båtunderhåll, i kontakterna med säljaren. Aluminiumpulver ingår i vissa båtfärger för att ge skydd mot UV-strålning.

Under måndagen kunde Schenker inte uppge om polisen varit i kontakt med bolaget.

Mest läst