Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy7622bf.jpg
Den misstänkte mördaren förs till häktet.

Breivik häktades för terrorbrott

Anders Behring Breivik har häktats i åtta veckor av tingsrätten i Oslo, misstänkt för terrorbrott. Beskedet lämnades av domaren Kim Heger. Breivik hålls i isolering i fyra veckor.

Breivik får enligt tingsrättens beslut inte ta emot brev eller besök eller följa medier under den tid han hålls isolerad.

Rätten finner att det finns skälig grund för misstanke på två punkter, både om försök att destabilisera och förstöra grundläggande samhällsfunktioner och om att sprida skräck bland befolkningen.

Anders Behring Breivik har erkänt sakförhållandena kring anklagelserna, men anser sig trots detta inte vara skyldig.

-Utifrån vad rätten förstår har han sagt att kan måste genomföra detta för att "rädda Norge och Västeuropa från bland annat kulturmarxismen och muslimskt övertagande", sade domare Kim Heger.

Behring Breivik har erkänt att han legat bakom både bomben och skottlossningen på Utöya, något som styrks av den övriga bevisningen, säger domare Kim Heger.

-Målet med attentaten var att ge en kraftig signal till folket, säger domaren och hänvisar till den misstänkte gärningsmannens förklaring. -Den misstänkte ville tillfoga Arbeiderpartiet största möjliga skada och i framtiden strypa nyrekrytering.

Anders Behring Breivik anser enligt domaren att partiet har svikit Norge och det norska folket.

"Och priset för förräderi fick de betala i går", ska den misstänkte ha sagt.

Utifrån den misstänktes förklaring anser rätten att han handlat med "terroravsikt". Utöver det anser sig rätten inte behöva utforska Behring Breiviks motiv.

I polisförhör ska han dock ha gett information som kräver ytterligare efterforskningar.

-Bland annat om "ytterligare två celler i vår organisation", säger domaren och citerar den misstänkte.

Begäran om åtta veckors häktning bifölls och anses inte vara överdriven. Åklagarens begäran om kontaktförbud och isolering fick också stöd.

-Av hänsyn till utredningen är det viktigt att han inte kan kommunicera med andra och rätten bifaller önskemålet.

En talesman för tingsrätten svarade efter presskonferensen på frågor. Många undrade om de "ytterligare två celler i vår organisation" som Breivik talat om under förhör och häktningsförhandling.

-Det är uppgifter som kommit från Breivik i förhör och under häktningsförhandlingen och som polisen finner att det finns skäl att ytterligare undersöka, sade den domare som svarade.

Han sade också att så vitt han informerats tilläts inte Breivik att bära uniform i rätten.

-Rätten fattade beslut före förhandlingen om att Breivik inte fick ha på sig uniform under häktningsförhandlingen.

Anders Behring Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad säger till TT:s utsända att häktningsbeslutet var väntat.

TT: Hur mår han?

-Han framstår som lugn. I hans huvud jobbar ju han för en revolution i Europa och det här är något han upplever som nödvändigt för att få till en revolution i Europa.

Lippestad beskriver saken som det mest komplexa fall han haft hand om som advokat, "självklart är det det", säger han. På frågan hur de senaste dagarna har varit säger han:

-Det har varit krävande, väldigt krävande.

Bland annat är Breiviks erkännande komplicerat.

-Han har ju erkänt de faktiska omständigheterna men han inte erkänt att han är straffskyldig, därför får vi se i vilken riktning det juridiska går här.

Kan du säga något mer om de här två cellerna ute i Europa?

-De vet jag inget om. Han hävdar att han har gjort det här ensam, men att det finns celler över hela Europa som är i en organisation med honom.

När det gäller Breiviks psykiska tillstånd och en eventuell rättspsykiatrisk utredning säger Lippestad att man undersöker när den ska inledas, men att det på grund av semestertider kan bli svårare att få tag på sakkunniga:

-Det arbetet kommer att startas så fort som möjligt nu, säger han.

På en fråga om de två celler som Anders Behring Breivik talat om i förhör svarar åklagare Christian Hatlo:

-Vi kan helt utesluta att andra var med på detta. Det är delvis baserat på den upplysningen, att det ska finnas två andra celler.

Han går inte mer in på frågan med hänsyn till den pågående utredningen.

-Det är alltså hans förklaring. Vi har också hört hans motiv och vi får ta det i den kontexten, säger Hatlo.

Åklagaren Christian Hatlo gav de första bilderna av hur Behring Breivik agerade under häktningsförhandlingen:

-Han uppförde sig lugnt och verkar opåverkad.

Hatlo berättade också att den misstänkte räknar med att tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Häktningsförhandlingarna mot Anders Behring Breivik om terrordåden i Oslo och på Utöya inleddes klockan 14 i Oslo tingsrätt. Förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar. Många vanliga Oslobor samlades utanför tingsrättens byggnad tillsammans med ett stort medieuppbåd.

Den terrormisstänkte Anders Behring Brevik har sagt att han föredrar att förhandlingarna är offentliga.

-Han har två önskemål. Det första är att förhandlingarna ska vara öppna och det andra är att han ska få bära uniform, sade försvarsadvokaten Geir Lippestad till NRK.

Häktingsförhandlingen mot Anders Behring Breivik var dock helt stängd för medier och allmänhet, på grund av säkerhetsläget och med hänsyn till den pågående förundersökningen. Enligt NRK finns farhågor om att han annars ska försöka sända kodade meddelanden till eventuella medhjälpare.

Polisen befarar även hämndaktioner och "lynchstämning" när Behring Breivik och därför fanns ett massivt polisuppbåd på plats.

Ytterligare en man uppgavs i dag ha gripits i Polen misstänkt för att ha haft koppling till bombdådet i Oslo i fredags. Men uppgiften tillbakavisades snabbt av polsk polis.

Norges säkerhetspolis, PST, kände till redan i mars att Anders Behring Breivik köpt kemikalier av en näthandel i Polen, rapporterar NRK. PST har bekräftat uppgifterna.

domaren.jpg
Domare Kim Heger. Häktningsförhandlingarna startar kl. 13:00. Säkerhetspådraget är stort och ett stort antal journalister är på plats i tingsrättan.
sy761a93.jpg
häktning press2.jpg
Bilder från Oslo måndagen den 25 juli
häktning6.jpg
Bild - 1
montage breivik manifest

Anders Behring Breivik misstänks för brott i enlighet med paragraf 147a i den norska strafflagen.
Den stipulerar att en rad straffbara handlingar är terror, om syftet varit att utöva terror.

Det kan vara mordbrand, flygkapning, sabotage av elförsörjning, spridning av sjukdom, olovlig befattning av radioaktivt material och frihetsberövande.
Det kan också kallas terror när en handling syftar till att sabotera en viktig samhällsinstitution, exempelvis lagstiftande, dömande eller verkställande myndighet, eller om målet är att "injaga skräck i befolkningen".

Påföljden kan bli maximalt 21 års fängelse. Norska justitiedepartementet har tidigare yrkat på att maxstraffet ska höjas till 30 års fängelse.

Detta meddelade domare Kim Heger i Oslo tingsrätt sedan Anders Behring Breivik häktats på måndagen:

– Trots att den misstänkte har erkänt de faktiska sakförhållanden har han inte erkänt sig straffskyldig. Utifrån vad rätten förstår menar den misstänkte att han måste genomföra handlingarna för att "rädda Norge och Västeuropa från bland annat kulturmarxismen och muslimskt övertagande".

– Han har uppgett ett motiv som kan sammanfattas: Målet med attentaten var att ge en kraftig signal till folket. Den misstänkte ville tillfoga Arbeiderpartiet största möjliga förlust och strypa framtida nyrekrytering till partiet. Han har förklarat att Arbeiderpartiet har svikit landet och folket och priset för förräderi fick de betala... Målet var inte att dräpa så många som möjligt utan att ge en kraftig signal som inte kan missförstås om att så länge Arbeiderpartiet driver sin ideologiska linje och fortsätter att förstöra norsk kultur och massimportera muslimer måste de ta ansvar för förräderiet och den som har samvete kan inte låta sitt land bli koloniserat av muslimer.

Mest läst