Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Breivik gör tvärtom i rättssalen

Grova brottslingar tiger ofta i polisförhör och öppnar sig mer i domstolen då de har läst förundersökningen och har förberett sitt försvar och sina undanflykter. Breivik gör tvärtom - han var relativt öppen i polisförhören men vägrar i rätten att besvara många frågor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Pär-Anders Granhag är professor i rättspsykologi och hjälper för närvarande FBI i ett projekt med att utveckla förhörsmetoder.

-I polisförhören blev han inte konfronterad eller anklagad. Han bemöttes av respekt, fick tala till punkt och ostörd ge sin berättelse. Han kände sig förstådd. Han har förhörts av de bästa förhörsledarna som finns i Norge och de vet hur man gör för att få folk att prata, säger Granhag till TT.

Domstolen har en annan roll. Den ska ställa Breivik till svars för hans gärningar.

-Rätten kan inte stryka honom medhårs utan måste konfrontera honom. Han känner sig ifrågasatt och det gör att han blir mera korthuggen. Jag tror också att den bittra sanningen, att han aldrig kommer att bli förstådd, har sjunkit in, vilket också gör honom mera obenägen att breda ut sig, säger Granhag.

Breivik beter sig udda på ännu ett sätt: han "halvpratar" det vill säga berättar att han varit på olika platser och träffat personer som han inte vill identifiera. Men sedan säger han inget mer. Det vanliga är att brottslingar väljer ett av två förhållningssätt i domstolen; antingen pratar de eller också pratar de inte.

-Breivik är ovanlig på många sätt, det här är ännu ett. Det är svårt att förstå varför han gör så här eftersom man inte vet om de här kontakterna verkligen finns eller om det "världsomspännande nätverket" bara är en produkt av hans fantasi, säger Granhag.

Under rättegången på onsdagen har Breivik bland annat berättat att han träffat kontakter i London och att han mött en serbisk krigsförbrytare i Liberia, men sedan har han vägrat avslöja något mer.