Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Breivik filmades före dådet

Breivik blev filmad av övervakningskameror minuterna innan bomben exploderade utanför regeringskansliet i Oslo.

Polisen har säkrat flera videoupptagningar som visar hans rörelser i området, skriver Aftenposten, som fått uppgifterna bekräftade från flera källor. Enligt samma källor kommer det att ta veckor att gå igenom hela materialet.

Bilen som exploderade vid regeringskansliet ska ha stått parkerad fullastad med sprängämnen i två dagar i Oslo-området före tillslaget, enligt Teknisk Ukeblad.

Bilen med sprängämnen kördes från Rena till Oslo vid 22-tiden den 20 juli. Dagen efter blev bilen som Breivik körde till Tyrifjorden för att ta sig till Utöya, en Fiat Dublo, körd in i Oslos centrum.

Det är oklart om bägge bilarna parkerats på samma ställe under natten eller var Breivik själv uppehöll sig natten före terrorattackerna.

Parkerade vid statsministerns kontor

Videoupptagningar och bilder från regeringskansliet minuterna efter explosionen visar att gärningsmannen parkerat bilen med sprängämnen strax utanför huvudingången till statsministerns kontor.

Platsen framför ingången används vanligtvis av regeringens tjänstebilar och den lilla platsen är delvis avstängd med kätting.

Polisen bekräftar att bilen, en Volkswagen Crafter, parkerats bara några meter från ingången som leder till statsministerns kontor och justitiedepartementet. På en video syns en stor krater på flera meter i diameter utanför ingången.

Troligen var det garageanläggningen under som förhindrade en ännu större katastrof.

– Mycket av sprängkraften gick nedåt. Det räddade många människoliv och förhindrade ännu större skador på byggnaderna, säger bombexperten Per Nergaard till VG på nätet.

Han säger att om underlaget varit fast hade effekten av explosionen varit mycket större.

Ville förhandla på Utöya

Anders Behring Breivik var kvar på Utöya i flera timmar efter att han gripits. Redan då försökte han förhandla med polisen.

Han bevakades av två civilklädda poliser i huvudbyggnaden medan de övriga försökte få en överblick över situationen.

Breivik hade hängt upp flera föremål i träden som polisen misstänkte var sprängmedel.

Enligt NRK var insatsstyrkan mycket nära att skjuta gärningsmannen. Det fanns också misstankar om att han hade sprängmedel fäst på kroppen.

Mest läst