Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
brand

Brann på 20-tal platser vid nedlagd anstalt

På lördagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om att det rykte från en fastighet i Marks kommun. När brandbilarna kom fram kunde man konstatera att det var en storskalig brand. – Vi kunde konstatera att det brinner på ordenligt där, säger Björn Christoffersson, inre befäl vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Det var strax innan sjutiden som räddningstjänsten larmades om att det rykte från den tidigare fångvårdsanstalten vid Smälteryd i Marks kommun.

När brandbilarna kom fram till platsen kunde man konstatera att det brann vid fastigheten.

– Det var kritiskt ett tag innan man fick grepp kring det, säger Fredrik Ivansson, inre befäl vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Branden var utspridd och omfattande. Räddningstjänsten hade vid ingångsläget svårt att bedöma var det brann. Efter en tids arbete kunde man bekräfta att det var tre fastigheter som brann och att någon hade tänkt på ett 20-tal olika ställen.

– Det är någon som har tänt eld på flera olika håll, men vi fick kontroll över det. Branden var inte inne i byggnaden utan i träpanelerna på utsidan, förklara Fredrik Ivansson.

Den tidigare fångvårdanstalten håller på att renoveras. Det fanns alltså inga boende där. GP har tidigare skrivit att fastigheten eventuellt skulle hyras ut till Migrationsverket.

Varken Räddningstjänsten eller polisen kunde uttala sig om även denna brand kan läggas till på listan över misstänkta attacker mot asylboenden.

– Jag kan inte bekräfta någonting, det är riktigt att det förekommit i tidigare ärenden men jag vet inte om det är så i det här fallet. Vi gör en teknisk undersökning under dagen, säger Hans Lippens, polisens presstalesman i Region Väst.

Faktumet att det brann på ett 20-tal olika ställen innebär att polisen nu har upprättat en brottmisstanke.

– Det är definitivt anlagt, säger Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisen i Region Väst.

Polisen var på plats med tre enheter och hundpatrull på morgonen för att se om kunde få fram något spår inför utredningen.

Även i Klippan i Skåne har ett brandattentat skett mot ett planerat asylboende, skriver TT.

Mest läst