Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Brand hotade kommunens datorer

  En brand bröt på torsdagsförmiddagen ut i garaget på Rosenlundsgatan i Göteborg. Ovanför ligger Göteborgs stads ADB-kontor och inledningsvis fanns oro för att hela kommunens datasystem skulle haverera.
  Larmet om branden kom in som ett automatlarm kvart över tio på torsdagsförmiddagen. När räddningstjänsten kom till platsen möttes de av kraftig rökutveckling. På grund av det centrala läget kallades genast en stor styrka, 25 brandmän, till platsen. De omkringliggande byggnaderna utrymdes och vägen längs Rosenlundskajen spärrades av.

  Strax före klockan elva gav sig rökdykare in i garaget för att få omfattningen av branden klart för sig. Enligt rapporten var det bilar som börjat brinna i parkeringsgaraget.

  Ovanför det aktuella p-garaget ligger Göteborgs stads ADB-kontor, som är stadens centrala IT-verksamhet. I ett inledningsskedet fanns en oro för att branden skulle sprida sig och drabba den lokal där kommunens servrar står, och därmed slå ut stora delar av stadens IT-system. Det skulle påverkat bland annat Göteborgs stads mejlsystem, webbplatser, löne- ekonomi och välfärdssystem.

  Men vid halv tolv var branden i bilarna släckt och man kunde börja lufta ut röken. Då kunde också personal från ADB-kontoret ta sig in till lokalen där servrarna finns och konstatera att utrustningen hade klarat sig.

  - Ingenting hände med servrarna och IT-systemen har inte påverkats, säger Kerstin Wistedt, informationsansvarig på ADB-kontoret.

  Vid kvart i ett släppte polisen på trafiken i området igen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.