Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bradley Manning: hjälte eller skurk?

När USA:s hemligheter sprids över världen leder nystanet tillbaka till en 23-årig soldat på en bas i Irak. Bradley Manning sitter gripen sedan i maj – men är han en skurk eller en hjälte?

– Den som ligger bakom den här läckan borde skjutas och jag skulle kunna anmäla mig som frivillig att hålla i vapnet, sade amerikanske antiterroranalytikern och förre säkerhetstjänstemannen Roger Cressey till nyhetsbyrån Reuters häromdagen.

Själv har Bradley Manning, allmänt utpekad som den som spridit vidare de hemliga dokumenten till Wikileaks, en helt annan syn på saken.

"Gud vet vad som händer nu. Förhoppningsvis blir det diskussioner över hela världen, debatter och reformer. Om inte – då är vi utdömda som art", skrev han innan han greps i våras, i en nätchatt med hackaren Adrian Lamo som återgivits av tidskriften Wired.

Bas i Irak

Även om Wikileaks inte har velat kommentera varifrån hemligheterna kommer så pekar spåren mot Manning, tjänstgörande som underrättelseanalytiker på Hammer-basen, öster om Bagdad.

I chatten med Lamo berättade han hur han fört vidare till Wikileaks just det material som nu publicerats. Lamo, dömd för dataintrång i början av 2000-talet, vände sig dock omgående till myndigheterna.

– Många kallar mig för tjallare och jag antar att jag förtjänar det. Jag blev orolig för min familj. Jag ville inte se FBI-agenter komma och knacka på igen, förklarade sig Lamo för BBC i somras.

Lady Gaga

Manning har suttit isolerad sedan gripandet. Enligt den formella anklagelseakten ska han ha skaffat sig och spridit vidare den hemliga informationen mellan den 19 november 2009 och 27 maj i år.

I chatten med Lamo beskrev han hur enkelt det var att ladda ned uppgifterna och bränna dem på en cd, "förklädd" till Lady Gaga-musik. Samtidigt lade han ut orden om hur frustrerad han var över militärens och USA:s agerande.

"Jag vill att folk ska se sanningen. Jag vill inte tro att det är kört för oss", skrev han till Adrian Lamo.

sy219732.jpg

Bradley Manning tjänstgjorde som underrättelseanalytiker vid Hammer-basen, öster om Bagdad, när han greps som misstänkt för att ha spridit en stor mängd hemliga dokument i maj 2010.

Manning är född 1983 och uppvuxen i Crescent, Oklahoma – en småstad som även var hemort för en annan känd hemlighetsavslöjare, Karen Silkwood, som 1974 slog larm om missförhållanden på en lokal kärnkraftsanläggning och därefter försvann, sannolikt mördad. Hennes öde skildras i den flerfaldigt Oscarsnominerade filmen Silkwood, med Meryl Streep i huvudrollen. (TT)

Mest läst