Bra vinter för plågsamma kryp

ANNONS
|

–Snötäcket fungerar som ett isolerande duntäcke. Det har skyddat dem även om det varit mycket kallt. Vi kommer troligen att få se mycket av alla de här krypen, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Riksmuseet i Stockholm.

Såväl mördarsniglar som fästingar övervintrar en bit ner i marken. Det innebär att de tar mycket stryk om det är en snöfri, kall vinter. Men så har inte fallet varit i år. Snarare har de haft optimala förhållanden.

Även myggen kan bli talrika. Den smältande snön kommer att lämna efter sig många översvämmade sankmarker och gölar där larverna mår gott tills de kläcks.

ANNONS

–I fjol var det enormt stora problem med mygg i Västernorrland, och längs hela Norrlandskusten. Det kan bli så i år också, säger Janzon.

Det enda hoppet är att sommaren blir både varm och torr. Då får sniglar, mygg och fästingar det svårt. Fast då blir det i stället gott om getingar som invaderar matbordet.

–Vill man slippa dem får man äta vegetariskt och dricka vatten, säger Janzon.

I Sverige finns cirka 30 blodsugande myggarter. Endast honorna suger blod. Äggen läggs i vatten och 3–4 generationer hinner kläckas på en sommar.

Flera arter fästingar finns i landet men nästan alla som hittas på människor tillhör arten Ixodes ricinus. Bara honorna och ungdjuren suger blod. De lever främst i halvhögt gräs.

Mördarsnigeln har införts till Sverige via trädgårdsprodukter. Den har ökat starkt och blivit en plåga för alla odlare. (TT)

ANNONS