Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bra reformer för fler bostäder

Regeringen förbättrar villkoren för alla bostäder. Men det är kommunerna som har bostadsansvaret och planmonopolen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På måndag presenterar regeringen sin vårproposition med de ekonomiska ramarna för höstens budgetproposition. Huvuddelen av de konkreta reformförslagen kommer till hösten. Men något innehåller även vårpropositionen. De närmaste dagarna kan vi därför förvänta oss regeringsutspel med smakprov ur propositionen. Det första kom i går och syftar till att öka tillgången på bostäder.

Några underverk är det inte tal om, men flera bra förbättringar. Den som hyr ut sin bostadsrätt får ta ut även ränte- och kapitalkostnad som hyra samt dra av 40 000 kronor i stället för 21 000 kronor från beskattning. Därtill förlorar bostadsrättsföreningar sin rätt att säga nej till andrahandsuthyrning – och den som hyr rätten att överklaga hyran retoraktivt.

Regeringen hoppas att 20 000 tomma bostadsrätter skall komma ut på andrahandsmarknaden. Det är kanske väl optimistiskt, men även hälften vore ett bra resultat.

Samtidigt förbättras skattevillkoren för såväl flerbostadshus som småhus. Fastighetsavgiften för flerbostadshus sänks med en fjärdedel. Hel befrielse från fastighetsavgift för nybyggen förlängs från fem till femton år – med omedelbar verkan. Den krisande småhusbranschen torde tacksamt ta emot.

Tre utredningar tillsätts med avsikt att ytterligare stärka hyresrätten och öka byggandet av hyresbostäder. Särskilt intressant blir det att se vad utredningen som granskar hur kommunerna tillämpar tekniska krav kommer fram till. En standardisering av kraven borde leda till lägre byggkostnader – om ett och samma projekt kan förverkligas i flera kommuner utan dyrbara tekniska förändringar.

Sammantaget tycks regeringen inse att bostadsbristen i första hand handlar om brist på hyresrätter. Det är en bra början. Men den som väntar på stora statliga byggsubventioner väntar på en illusion. De som en gång fanns bidrog till att driva upp byggkostnaderna. Byggbolagen anpassade anbuden till subventionstaken. Oavsett regering kommer den sortens subventioner aldrig att återinföras. Den bästa ”subventionen” är i stället sänkta inkomstskatter som begränsar hyrans andel av den disponibla inkomsten. Utöver detta kan regeringen förbättra villkoren på bostadsmarknaden. Men det är kommunerna som har bostadsförsörjningsansvaret och planmonopolen.

I Göteborg är situationen märklig. Det råder stor bostadsbrist, särskilt på hyresrätter. Kön till nyproducerade hyresbostäder är lång. Det finns ledig mark och färdiga planer. Den rödgröna kommunledningen har tillgång till tre kommunala bostadsföretag. Ändå byggs det mindre än utlovat. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) skyller sitt misslyckande på regeringen. Samtidigt är hon realist nog att medge att det aldrig kommer att bli billigt att bo i en nyproducerad hyresrätt. Så vad väntar hon på?

GP 13/4 -12

Mest läst