Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bra journalistik - värd att betala för

Frågan är inte om, utan när och hur? Alla mediehus brottas med frågan hur de ska få betalt för sitt innehåll i framtiden.

På GP började vi ta betalt för delar av innehållet på gp.se och i mobilen i mars 2011. Nu följer allt fler dagstidningar efter.

Vikande intäkter från papperstidningen måste ersättas med digitala intäkter om dagens mediehus ska överleva långsiktigt.

Aftonbladet var först ut med att ta betalt på nätet. Flera lokaltidningar planerar att införa betalväggar 2013, exempelvis Hallands Nyheter och Hallandsposten. Och bland de större dagstidningarna är Sydsvenskan på gång liksom Svenska Dagbladet.

– Branschen inser att man inte kan skänka bort kvalificerat journalistiskt material på nätet sade medieforskaren Stefan Melesko i en tt-artikel i veckan.

På GP arbetar vi i två spår, dels den snabba nyhetsrapporteringen med ständig uppdatering, webb-tv, livechattar och liknande som passar bra just i mobilen eller på webben och som är gratis. Hit räknar vi också debatt- och opinionsinnehåll.

Dels egna, unika nyheter med fokus på granskande journalistik, fördjupande och förklarande texter, profilerade skribenter och genomarbetade reportage och intervjuer, som vi tar betalt för, oavsett om de publiceras digitalt eller i papperstidningen. GP+ har också helt unikt innehåll med fokus på hälsa, konsumenttester, och experttips om allt från vin till mode. Dessutom finns möjligheten att ta del av olika annonserbjudanden och delta i tävlingar.

GP+ är gratis för alla prenumeranter, icke-prenumeranter betalar 39 kronor i månaden. Första månaden kostar det en krona. Inom kort inför vi dygnsbetalning på nio kronor där det också ska bli enklare att genomföra sitt köp.

Veckans granskning

Med utgångspunkt från skolinspektionens rapporter har reportrarna Pia Svensson och Per Nygren satt betyg på grundskolorna i Göteborg. Gensvaret på artiklarna och den klickbara kartan på gp.se där GP:s betyg visas har varit stort.

– Vi har fått mycket beröm, det känns som att vår skolgranskning verkligen var extremt efterlängtad, som att lyfta på locket till en krutdurk. Föräldrarna är oroliga, inte bara för hur det ska gå för deras barn, utan även för lärare och rektorer. Några har haft invändningar och försvarat sina skolor och det är synpunkter som vi välkomnar, säger Pia Svensson.

Tips eller åsikter? Mejla till skola@gp.se eller ring 031 - 62 46 96

Till sist

I USA-stormens spår följde mängder med bilder där vissa blev stora snackisar i de sociala medierna, bland annat en bild på en haj som påstås simma på New Jerseys gator. Vilka var riktiga och vilka var fejk? Kolla tidningen The Atlantics sammanställning.

http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.1113266-sandy-snackisarna-som-var-fejk

Bild - 3
Ninni Jonzon, biträdande redaktionschef.
Bild - 1
Mest läst