Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bröllopskocken dukar upp

När bröllopsmiddagen serveras i Stockholms slott om en vecka är det Operakällaren med kökschefen Stefano Catenacci i spetsen som står för läckerheterna. För dig som vill fira bröllopet hemma behöver det inte bli sämre. Vi for till Stockholm och lät Stefano Catenacci och hans chefskonditor Daniel Roos komponera en bröllopsmeny med kunglig glans.

På Carl XVI Gustafs och Silvia Sommerlaths bröllop serverades det bland annat duva till varmrätt och åkerbärsmousse till dessert. Så när Stefano Catenacci och Daniel Roos faktiskt väljer att låta både duva och åkerbär ingå i vår bröllopsmeny är det kanske en antydan om vad som komma skall nästa lördag.

Med tillägget att menyn på kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop är superhemlig. Stefano Catenacci och Daniel Roos yppar inte ett ord om bröllopsmiddagen.

– Det enda jag kan säga är att det blir svenska smaker med närproducerade råvaror, säger Stefano Catenacci.

Under våren har det blivit många möten med fästfolket för att diskutera menyn. Första gången Victoria och Daniel var på Operakällaren för att proväta maten hade ryktet också nått pressen och flera journalister stod utanför så länge provsmakningen pågick med förhoppning att den hemliga menyn skulle avslöjas.

– Nästa gång flyttade vi provsmakningen till en annan lokal, säger Daniel Roos.

Stefano Catenacci och Daniel Roos är uppenbart stolta över att just de fick uppdraget att komponera bröllopsmiddagen. För det har varit en turbulent vår för Operakällaren. Rena bergochdalbanan, enligt Stefano Catenacci.

Efter att ha fått utmärkelsen Bästa totalupplevelsen av White Guide blev fallet desto större när de förlorade sin stjärna i Guide Michelin. Det var då de fick uppdraget som förlät allt.

– Det kan inte bli bättre än så här. Det är kronan på verket, toppen av min karriär! säger Stefano Catenacci.

Själv gifte han sig för fem år sedan med sin Theres. På frågan vilken datum det var måste han ta av sig ringen för att kolla.

– Vänta, jag har två datum, förstår du. Ett när vi träffades och så när vi gifte oss. Men min fru brukar också glömma, säger han lite ursäktande.

Recept av Stefano Catenacci och Jonas Höglander (förrätt och varmrätt), Daniel Roos (dessert och tårta).

Fotnot: Stefano gifte sig med Theres den 13 augusti 2005.

Bild - 1

Ålder: 44 år

Familj: Hustrun Theres och barnen Maximilian, 16, Angelo, 5, Vendela, 2, och Lily, 5 månader.

Några utmärkelser: Silvermedalj i Årets kock 1999, Nordisk mästare 1999, Kockarnas kock 2000.

Arbetar: Kökschef på Operakällaren.

Aktuell: Ansvarar för bröllopsmiddagen vid kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop.

Tidigare uppdrag åt kungahuset: Har haft ansvar för alla officiella kungamiddagar under tretton år.

Förebild: Werner Vögeli. Han var en fantastisk människa som varit en mentor för mig under större delen av min karriär. Det var han som fick mig att våga ta klivet att börja tävla, att bli en av de stora.

Ålder: 29 år

Familj: Flickvännen Linda

Hedersuppdrag: Är medlem i Svenska kocklandslaget sedan 2009 och den förste svensken som blivit medlem i Valrhonas Cercle de chefs (en förening för utvalda konditorer runtom i världen).

Arbetar: Chefskonditor på Operakällaren.

Aktuell: Ansvarar för desserten vid kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop.

Förebilder: Laurent Tassel (Gourmandise) och Ted Johansson (Lux).

Bröllopstårtan bakas av de senaste fyra årens vinnare av tävlingen Årets konditor: Conrad Tyrsén, Jennie Elmerfors, Mattias Ljungberg och Maria Grave. Läs mer på www.bageri.se

Mest läst